Acum câțiva ani, mulți dintre părinții noștri nu concepeau să ne educe „din cărți”. Aceștia se bazau pe instinct și pe educația primită, la rândul lor, de la părinți. Astăzi, există sute sau poate chiar mii de cărți de parenting care vin în ajutor părinților chiar din primele zile de viață a copilului. 

În prezent părinții aleg să lectureze cărți dedicate educației copilului pentru că își doresc să le ofere toată atenția și protecția, pentru o copilărie fericită, ca mai apoi să devină maturi sănătoși.

Desigur, nu toate cărțile de parenting merită atenția noastră sau sunt valoroase. Publicația paginadepsihologie.ro au realizat o listă de șase cărți de parenting care merită citite: 

1. Parenting: cum să creștem copii inteligenți emoțional

Considerat unul dintre cele mai influente titluri de parenting din toate timpurile, textul are puterea de a îmbunătăți, semnificativ, modul în care părinții se raportează la copiii lor.

Potrivit autorului, dr. John Gottman, baza cultivării inteligenței emoționale nu constă în prelegerile lungi și recompensele repetate, ci totul este despre a-l ajuta pe copil să-și identifice, eticheteze și verbalizeze emoțiile.

2. Inteligența parentală: disciplină dincolo de drame și haos emoțional 

Potrivit specialiștilor, dacă ai copii, lecturarea acestei cărți este un „must“, întrucât nu poți înțelege ce se află în spatele comportamentelor negative ale copilului, fără să porți un dialog sincer și deschis cu autorii acestei cărți (dr. Siegel și dr. Bryson).

Inteligența parentală se referă la capacitatea părintelui de se raporta la copilul său în așa fel încât să țină cont de legătura invizibilă dintre ei (relația), de nevoile cele mai importante ale copilului, precum și de creierul acestuia.

3. Copilul invizibil

Este prima carte românească de parenting „altfel“. Autorul, Gáspár György, este unul dintre cei mai influenți terapeuți de peste Prut și lucrează, în mod constant, cu familiile și părinții din România.

Autorul este de părere că, înainte de toate, parentingul este despre adult și, abia apoi, despre copil.

4. Confesiunile unei mame imperfecte

Cartea este un bestseller internațional și, la fel ca cel mai reușit proces terapeutic, acest text poate ajuta mama să accepte vulnerabilitatea, emoțiile și imperfecțiunile, înainte de a se eticheta drept cea mai rea mamă din lume. Autoarea, Harriet Lerner, normalizează tot ceea ce în mintea mamei ar putea părea anormal și o ajută să descoperi iubirea adevărată față de copiii săi.

5. Vâltoarea minții 

Cartea este semnată tot de dr. Dan Siegel, dar, spre deosebire de orice altă carte despre adolescență, aceasta li se adresează atât adulților, cât și adolescenților. Bogată în explicații științifice cu sens, dar și în exerciții pe care cu toții le putem aplica, lucrarea te ajută să aduci multă lumină într-una dintre cele mai greu de înțeles perioade din viața unui om: cea dintre copilărie și maturitate.

6. Între părinte și copil

Mulți dintre psihologii zilelor noastre sunt de părere că este foarte necesar ca orice părinte să citească această carte scrisă în 1965. Ideile autorului, dr. Haim Ginott, sunt încă extrem de actuale și au forța necesară pentru a descuia mintea părintelui pentru ca sentimentele copilului să fie văzute, auzite și simțite la adevărata lor valoare. Nu este un rețetar tipic în X pași, dar, este un text care dacă e citit, ne poate ajuta să descoperim în noi părintele de care orice copil ar avea nevoie.

Sursa: paginadepsihologie.ro

Distribuie articolul: