Fiecare om a dorit, măcar o dată-n viață, să schimbe un anumit aspect al vieții sale. Fie că vorbim despre un comportament, o atitudine, un fel de a privi lucrurile sau obiceiurile nocive, există lucruri pe care ne dorim să le schimbăm… dar adesea eșuăm lamentabil. Și nu este vorba doar despre rezoluțiile de Revelion sau dietele veșnic amânate pentru o zi de luni. Chiar și micile detalii care ne deranjează pot deveni, în timp, poveri greu de dus. Dar ce anume contribuie la succesul unei schimbări? Motivația, voința, disciplina? De ce nu reușim să ne schimbăm și care ar fi, totuși, soluția?

Dr. Gabija Toleikyte, specialistă în neuroștiințe, și-a pus scopul de a scrie o carte accesibilă publicului larg, care ar explica pe înțelesul oricum mecanismele schimbării. Deși ar putea părea o temă complicată, elocvența cărții „F*ck! De ce nu mă schimb?” cucerește din primele pagini. Mai mult decât atât, fără mult efort, cititorul poate afla multe lucruri interesante despre creier și despre tehnicile importante (absolut aplicabile în viața reală) care îl pot ajuta în drumul spre descoperirea de sine. 

După cum spune chiar autoarea, cartea reunește cercetările sale de neurologie, de coaching în business și din activitatea individuală cu clienții, precum și cursurile de neurologie aplicată ținute pentru companii sau pentru publicul general. Odată cu aceste activități, Dr. Gabija Toleikyte a aflat că un echilibru corect între informațiile legate de creier, exemplele utile și instrumentele practice și importante nu este ușor de obținut, necesitând multe ajustări în timp. Citind cartea însă, este vizibil că rezultatul eforturilor sale este palpabil – informațiile fiind prezentate cât se poate de clar și ușor de asimilat, apoi aplicat. 

Pentru cei cu adevărat deciși să înțeleagă mecanismele schimbării, hotărâți să creeze noi căi și obiceiuri în viața de zi cu zi, această carte va fi de folos. Structurată în trei părți și nouă capitole, ea dezvăluie treptat, bine organizat și clar expus, o serie de trucuri pentru a-ți cunoaște creierul, pentru a înțelege motivele din cauza cărora mai toți ne blocăm și pune la dispoziție instrumente concrete pentru a trece peste probleme și pentru a merge mai departe.

Iată doar câteva din aspectele utile, abordate în cartea „F*ck! De ce nu mă schimb?”:

  • De ce anume are nevoie creierul pentru a-și crea obiceiuri noi
  • Care sunt cele 8 tipuri de emoții și cum le putem controla
  • Puterea magică a motivației și cum o putem crește
  • Modurile simple de a ne spori productivitatea
  • Secretul prin care să ne consolidăm relațiile

Tentant, nu? Fiecare capitol, pe lângă explicații clare ale unor termeni extrem de complicați, conține exemple și exerciții aplicabile pentru a folosi la maximum conținutul său util. Rezumatul fiecărui capitol este mai mult decât o sinteză eficientă a informației care poate fi direct transferată în notițe. Practic, obții și date, și metode de a le utiliza. Știința și analiza comportamentală creează un tandem fascinant, iar aspectele practice definitivează tabloul în această carte inovatoare și solid documentată. Deja o dorești în biblioteca personală? Cel mai simplu este să comanzi cartea online. Cu siguranță nu vei regreta.

Distribuie articolul: