Dacă aveți impresia că femeile au prins voce și caracter doar în secolul XX, vreau să vă dezamăgesc. De fapt nu o voi face eu, ci doamna Linda Rodriguez McRobbie, autoarea cărții pe care o aveți în față.
Ador cărțile scrise de parcă sunt dedicate celei mai bune prietene, scrisă special pentru mine.
Pentru iubitorii de istorie și oameni deosebiți, autoarea americană ne înșiră câteva zeci de personalități, mai mult sau mai puțin cunoscute, dar unice prin personalitatea lor, curaj și dorința de a face și fi așa cum doar bărbații o puteau. Nu o să citiți despre chei de biserică, nu o să vă îndrăgostiți de feminitate și sublim, nu. Aici este despre putere și setea de dreptate, lupte și sânge vărsat pentru vise, doar că în versiunea feminină.

Am reacționat stupid la început, spunându-mi cât de nefirești sunt unele comportamente, că nu este normal și am judecat, urât. Am uitat că secole, mii de ani, același lucru îl fac bărbații.
Și nu, nu veți citi despre femei cu sângele albastru, absolut deloc. Au existat, de-a lungul istoriei, și femei care proveneau din cele mai joase pături sociale, care la un moment dat au demonstrat că nu sunt mai prejos decât conducătorii de gen masculin ale acelor vremuri.
Patriarhatul a reușit să scoată la iveală caractere interesante, iar McRobbie a fost inspirată potrivit de calculat, încât să nu ne inunde cu repetări, snobisme sau prejudecăți, reușim să o facem și singuri, dar am îndrăgit cartea pentru multitudinea ei de plusuri:

– nu abundă în istorii plictisitoare, sunt toate vii și captivante;
– nu a scris de umplutură, câtă informație a găsit, atâta a oferit;
– nu a înflorit destoinicia vreo uneia din eroine. Ni le-a „vărsat” exact așa cum au fost pomenite în cărțile de istorie.
– avem reprezentante din toată lumea, iar acest aspect este cel mai interesant. Câteodată nu suntem în stare sau suntem prea lenoși ca să căutăm asemenea informații.

O proză gustoasă și captivantă de la prima pagină până la ultima. Antologie istorică perfectă.
Lucrezia Borgia sau faimoasa ucraineancă, Roksolana sunt arhicunoscute, însă despre peripețiile Boudicăi, Sophia Dorothea de Celle, Prințesei Margaret, Contesei deSnowdon, Stephanie von Hohenlohe, Elisabetei de Austria, Olgăi de Kiev, Lakshmibai, Gloria von Thurn und Taxis, etc nu prea am învățat noi. Cui oare i-ar păsa despre „năzbâtiile și capriciile” acelor femei?!

V-ați săturat de Ariel, Cenușăreasa sau Alba ca Zăpada? Această carte este o escapadă în lumea reală a unor femeii care s-au ciocnit cu răceala unor vremuri care nu le-a lăsat mereu să fie auzite.

Ne este sete de uzurpatoare, răutăți împelițate, poate de cele care au reușit să scape ca prin minune de moarte, sau soartă parșivă, doar datorită faptului că n-aveau frică și nu se vedeau deosebite sau mai prejos decât bărbații!
Acele „voci” mascate de acțiuni îndrăznețe au ajuns azi la noi, la o distanță de raft de librărie. Femei fără gene puse, unghii alungite, nedepilate (yach 😃), neparfumate, fără make-up și cu pumnul lovind de colțul mesei, uhhh, adevărate creaturi cu atitudine!

O fi de la faptul că vine din SUA, sau poate s-o fi plictisit de poveștile cu zmei și incantații cu pupici dulci la urmă, McRobbie rupe publicul de la istoria obișnuită, învățată la școală, și ne dă peste față cu ceva nou și proaspăt – povești vechi, dar necunoscute. Paradoxal, nu?
Lecturi liniștite vă doresc 🙏