Nu mulți părinți se gândesc la consecințe atunci când observă că dinții de lapte se cariază. Ignorând cariile dentare la copii, aceștia accelerează apariția problemelor de sănătate dentară la cei mici.

Din păcate, cariile dentare la copii sunt extrem de frecvente în ultimii ani, din cauza alimentației bogate în dulciuri. Stomatologii trag un semnal de alarmă când vine vorba despre dinții celor mici și sugerează părinților să nu neglijeze controalele periodice la dentist începând de la vârsta de 12 luni. Sănătatea dinților de lapte este foarte importantă; există chiar o ramură a medicinii dentare dedicată, numită pododontie, care vizează tratamentul dinților temporari (dinti de lapte) și a dinților permanenți tineri (dinti abia erupți).

Cariile dentare la copii: de ce apar

Cele mai frecvente cauze ale apariției cariilor, atât la copii cât și la adulți, au la bază o specie de bacterii: Streptococcus mutans. Aceste microorganisme cresc aciditatea din cavitatea bucală și contribuie la scăderea nivelului de calciu și fosfați din smalțul dentar și din dentină. Pur și simplu, bacteriile “mănâncă” substanțele minerale care protejează dinte.

Acestea sunt ajutate de resturile de alimente din gură. Streptococii se hrănesc cu carbohidrați rămași în cavitatea bucală, iar puterea lor distructivă crește dacă periajul dentar este complet lipsă sau este efectuat incorect sau insuficient și dacă nu se utilizează ata dentară.

Atenție!

Microorganismele implicate nu se găsesc, de obicei, în flora normală a bebelușilor. Se crede că adulții îi pot contamina pe cei mici prin contact direct, cum ar fi sărutul pe frunte, mâini, obraji sau prin “igienizarea” tetinei sau prin folosirea aceleași lingurițe pentru hrănire.

Lipsa fluorului duce la apariția cariilor

În primii ani de viață, este recomandat ca cei mici să își spele dinții cu pastă de dinți care conține fluor, deoarece ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și reduce riscul de carii. Adesea, din cauza temerilor că fluorul este o substanță toxică, părinții ezită să folosească produse de igienizare a gurii cu adaos de fluor.

De asemenea, dulciurile oferite frecvent copiilor și o igienă orală deficitară sunt principalele cauze ale apariției cariilor la copii.

Cele mai eficiente măsuri de prevenire

Pentru a menține integritatea dinților de lapte, părinții ar trebui să:

  • Programeze vizite periodice la dentist, începând cel mai târziu de la vârsta de 12 luni;
  • Asigure copiilor o alimentație echilibrată, bazată pe fructe și legume și mai puțin pe dulciuri;
  • Îi învețe pe cei mici să își spele corect dinții și să îi supravegheze în acest sens până când pot face asta singuri;
  • Analizeze săptămânal starea de sănătate a dinților și să ceară ajutorul unui stomatolog dacă observă linii orizontale albicioase sau miros neplăcut al gurii, care pot indica posibile probleme dentare.

Distribuie articolul: