Probioticele sunt acele bacterii bune ce trăiesc în microflora intestinală a omului și influențează în mod direct sănătatea tractului digestiv, întăresc sistemul imunitar și reduc riscul de cancer.

Deși toată lumea se străduie să consume alimente bogate în probiotice, nu toți cunosc care sunt acele alimente ce conțin anume culturile active.

Haideți să vedem care-s sursele de bacterii sănătoase și să le aducem în consumul zilnic:

  1. Varza murată sau murăturile. Sunt foarte populare în bucătăria noastră tradițională, fiind apreciate pentru rolul lor în digestie și gustul deosebit. Mai ales varza murată a dobândit, prin fermentație cu ingrediente naturale, nu doar probiotice, dar și vitamine. Vitaminele A, B, C, și E precum și proprietățile antialergice sunt printre beneficiile consumului de varză murată.
  2. Chefirul și laptele bătut. Bogate în lactobacili și bifidus bacterii, aceste produse contribuie la menținerea sănătății tubului digestiv. Pe lângă toate, sunt și o sursă generoasă de antioxidanți, dacă sunt consumate în starea lor naturală, fără îndulcitori sau alte adaosuri. Aici mai putem adăuga și brânza de vaci fermentată și laptele cu probiotice, care este un produs relativ nou pe piață.
  3. Maslinele în saramură. Acestea absorb toate culturile vii care fermentează în lichidul saramurei. Ele fac un tandem excelent alături de brânza de vaci și pot fi consumate ca atare, dar și ca topping la unele bucate, gen pizza sau salatele.
  4. Ciocolata neagră. Are un conținut ridicat de cacao și un conținut mic de zaharuri și îndulcitori sintetici. Înafară de rolul antioxidant și de energizare pe care îl are ciocolata neagră, acest desert sănătos mai are și probiotice, cu efect pozitiv asupra organismului.
  5. Chlorella sau spirulina sunt folosite ca ingredient în sucurile naturale cu efect de menținere și întărire a sistemului imunitar, dar și un adjuvant bun la menținerea sănătății digestive.
  6. Ceaiul Kombucha. Faimosul ceai fermentat este cunoscut pentru conținutul său generos de bacterii benefice. Secole întregi această băutură este folosită ca energizant, ca adjuvant în procesul de slăbire și ca metodă de menținere a stării de spirit. Conținutul rodicat de probiotice, însă, îl face nepotrivit pentru persoanele cu candidoză.
  7. Iaurtul este, poate, cel mai cunoscut aliment suplimentat cu probiotice. Mai ales iaurtul preparat în condiții de casă, din maia, reprezintă o porție sănătoasă de bacterii bune. Iaurtul din comerț, însă, care este bogat în arome sintetice și coloranți, precum și îndulcitori artificiali aduc mai mult prejudiciu sănătății, decât beneficiu.
  8. Amestecul coreean Kimchi. Varza murată amestecată cu ardei iute, ghimbir și ceapă nu doar că este o sursă zdravănă de probiotice, dar mai reprezintă și un aliat sigur în lupta cu răcelile, o sursă de vitamine și antioxidanți. Dar, atenție, trebuie consumat în stare proaspătă, nu conservat.
  9. Supa japoneză miso. Acesta este un vechi leac al medicinei tradiționale japoneze, pregătit din secară fermentată, fasole, orez și o lingură de miso. Miso reprezintă o pastă de boabe de soia cu orez sau orz, drojdie, sare și apă. Toate ingredientele pentru pasta mizo se fermentează în vase de lemn pe perioade de la câteva luni la doi ani, deci vă dați seama ce bombă de probiotice conține.
  10. Laptele de soia. Când procurați acest produs, citiți atent eticheta pentru a vă informa cu privire la culturile vii de bacterii sănătoase adăugate pe lângă probioticele ce deja sunt prezente în laptele de soia.
  11. Tempeh. Originar din Indonezia, acest preparat din soia este bogat nu doar în probiotice, dar și în vitamina B12. Nu e de mirare că având această vitamină, este și azi folosit ca înlocuitor al cărnii. Tot tempeh-ul ajută la recuperarea coloniilor de bacterii intestinale pierdute în timpul tratamentelor cu antibiotice. Alimentul poate fi gătit la grătar, prăjit sau copt.

Ai grijă de sănătatea ta și informează-te corect despre ceea ce pui în farfurie. Organismul tău îți va mulțumi!

Distribuie articolul: