Știi deja bine că un consum zilnic de fructe și legume proaspete este util pentru sănătate – aduce nutrienți, vitamine, antioxidanți și fibre în regimul tău. Zaharurile simple din ele sunt esenţiale pentru sănătatea organismului, oferă varietate dietei și împiedică depunerea grăsimilor, atunci când sunt consumate în cantităţi moderate şi în cadrul unui regim alimentar echilibrat. Ele sunt cu atât mai benefice pentru organism, cu cât sunt consumate în stare 100% crudă. Totuși, ar fi bine să știi care sunt fructele cu un conținut net superior de zahăr, astfel încât să fii conștient de modul în care îți vor influența acestea glicemia și metabolismul insulinic.

Mango

Un mango mediu are 46 de grame de zahăr – nu este cea mai bună alegere dacă încerci să-ți urmărești greutatea sau cât zahăr mănânci. Te poți bucura de câteva felii și să păstrezi restul pentru mai târziu, ori îl poți folosi într-o salată de fructe, combinat cu altele, cu index glicemic mai mic.

Strugurii

Strugurii au 18,1 grame de zahăr la 100 de grame de fruct. Este mult pentru ceva care este atât de ușor de băgat în gură. S-ar putea să vrei să mănânci bobițele mai încet, sau le poți savura tăiate în jumătate și ca fructe înghețate.

Cireșele

Sunt dulci și asta se datorează conținutului de zahăr: o cană de cireșe coapte are 18 grame. Dacă umpli un castron mare cu ele, poți pierde ușor evidența cantității mâncate. Măsoară-ți gustarea în prealabil, astfel încât să știi exact cât zahăr vei obține sau pur și simplu înlocuiește o masă cu cireșele, dacă știi că nu te poți opri la o mână, două.

Perele

O pară medie are 17 grame de zahăr. Dacă încerci să reduci cantitatea, nu mânca totul – pune doar câteva felii în niște iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau deasupra unei salate.

Pepenele roșu

O bucată medie are 17 grame de zahăr. Este încărcat cu apă și are minerale speciale numite electroliți, exact ceea de ce corpul tău are nevoie pentru a se reîncărca după un timp la soare. Păstrează porția la o felie sau două.

Smochinele

Două de mărime medie au 16 grame. Poți opta pentru câteva felii întinzând niște brânză de capră pe ele pentru un deliciu bogat în proteine, sau folosește-le într-un sos pentru a adăuga aromă la carnea slabă, cum ar fi puiul fără piele.

Bananele

O banană medie are 14 grame de zahăr. Dacă ți se pare mai mult decât trebuie, feliază jumătate în cerealele de dimineață sau zdrobește o bucată mică în mijlocul sandvișului cu unt de arahide.

În condiţiile în care mănânci sănătos, echilibrat orice nutriţionist îţi va recomanda şi consumul a două porţii de fructe pe zi. Important este ca atunci când alegi fructele mai bogate în zahăr să nu le consumi în cantităţi mari.

Distribuie articolul: