Secretul pentru o viață sănătoasă în viitor ar putea fi, potrivit cercetătorilor, ecosistemul complex care trăiește acum în interiorul corpului uman. Potrivit  NBC News, un grup de cercetători au un sfat ce, la prima vedere, nu pare deloc intuitiv: „Pune-ți de o parte fecalele și ele ți-ar putea salva viața într-o bună zi” 

Cercetătorii au publicat joi un articol de opinie în revista Trends in Molecular Medicine („Tendințe în Medicina Moleculară”) în care au argumentat în favoarea transplantului autolog de microbiotă fecală (FMT) sau, cu alte cuvinte, folosirea propriei materii fecale pentru a-ți reface sănătatea mai târziu în viață.

„Considerând pierderea masivă (și, probabil, permanentă) a diversității noastre microbiale din cauza dezvoltării industriale, să creăm o «arcă a lui Noe microbială» mondială ar garanta protejarea sănătății pe termen lung a umanității”, au scris cercetătorii.

„Dar, considerând compoziția microbială foarte specifică a intestinelor și problema compatibilității dintre donator și beneficiar, să creăm o «arcă a lui Noe microbială» personală folosind probe de scaun depozitate pentru uzul personal pe viitor ar putea fi o opțiune care să merite efortul”, au continuat oamenii de știință.

Ce este transplantul de microbiotă fecală și cum ar putea să ajute la menținerea sănătății

FMT este o procedură medicală în care fecalele unui donator sănătos sunt transplantate într-o altă persoană pentru a-i reface microbiomul intestinal și pentru a-i îmbunătății sănătatea. Tractul gastrointestinal găzduiește în jur de 100 de triliarde de microorganisme: bacterii, virusuri, fungi și protozoare. Împreună, ele formează microbiomul intestinal.

Tot mai multe date arată că microbiomul intestinal joacă un rol important în întreținerea sănătății și combaterea apariției bolilor și este capabil să influențeze atât starea fizică a omului, cât și starea mentală.

Când o probă de scaun este transferată, aduce cu sine aceste microorganisme care, speră cercetătorii, vor repopula microbiomul din noua lor casă, aducând echilibru și sănătate.Rata de vindecare a infectării cu bacteria Clostridioides difficile prin transplantul heterolog de microbiotă fecală este de până la 90%.

Mai este nevoie de multe cercetări pentru a identifica toate modurile în care FMT poate ajuta oamenii, însă autorii articolului spun că procedura ar putea fi utilă în combaterea bolilor inflamatorii intestinale, a obezității, a îmbătrânirii nesănătoase și în refacerea microbiomului intestinal al pacientului după chimioterapie și tratamentele cu antibiotice de lungă durată.

Sursa: NBC News

Distribuie articolul: