Capsula timpului, zidită în anul 1967 în blocul patru al Universității de Stat din Moldova, a fost astăzi disigilată. La eveniment a participat unul din semnatarii scrisorii lăsate în capsulă de către studenții USM de acum 50 ani. 

Andrei Bujoreanu a povestit emoționat:

„50 de ani au trecut ca o clipă. Cu emoții atunci am scris această adresare împreună cu Comitetul Comsomolist, rectoratul, Comitetul de partid și Comitetul sindical studențesc și a profesorilor. Eu fiind cel mai tânăr, eram pe atunci student la anul III, mi-au poruncit să citesc această adresare și m-au rugat ca peste 50 de ani să v-o aduc la cunoștință. Îmi amintesc ce am scris atunci, era istoria timpului, doctrina politică a timpului, dar USM și cu 50 de ani în urmă era centrul culturii și al educației statului nostru”.

IMG_0278

Diez.md ne spune ce mesaj ne-au lăsat studenții scris cu litere chirilice: 

„Scumpi prieteni, tovarăși urmași, tuturora celor care întâlnesc acum centenarului marelui octombrie, adresăm bunul  și sincerul nostru cuvânt din secolul 20. Astăzi, în ziua semicentenarului Revoluției, noi facem bilanțul mărețului drum parcurs de patria sovietică. Părinții și bunicii noștri au răsturnat țarismul și capitalismul. Slava legendarului crucișător, Aurora, a vestit începutul unei ere noi în istoria omenirii. Ei l-au văzut pe Lenin, au simțit călduroasa strângere de mână a lui Maxim Gorky, au ascultat înflăcăratele versuri ale lui Vladimir Mayakovsky. Cu entuziasm au înălțat fabrici și uzine și au tras prima brazdă pe câmpiile colhoznice. Și între profesorii și lucrătorii universității au fost în zilele semicentenarului veterani ai severei gărzi de țintă leninistă. Ei sunt martorii și participanții nemaivăzutului progres al țării noastre. Care au făcut o cale de la plugul de lemn de la baros la combain și la NIVA cosmică. Revoluționarii gărzii vechi, ne-au emis nouă ștafeta și noi continuăm cauza lor. Generația noastră a avut parte de o soartă grea, dar în același timp, glorioasă.”

IMG_0284

Tot astăzi, studenții USM au zidit în loc o altă capsulă, cu un alt mesaj, care va fi citit de generațiile viitoare peste 30 ani, atunci când Universitatea de Stat din Moldova va împlini 100 de ani. Adevărul e studenții promoției 2046 nu vor trebui să aștepte atât ca să afle conținutul. Va fi suficient să o dea în căutare pe google, căci jurnaliștii au publicat astăzi scrisoarea zidită în pereții clădirii.

4262501

4262521

4262511

Foto: protv.md

 

Distribuie articolul: