Zece căprioare, aduse din Ucraina, au fost oprite să intre pe teritoriul Republicii Moldova, unde erau destinate unei ferme de căpșuni. Fondatoarea fermei, Maria Dolghii, a menționat acest caz pe pagina sa de Instagram. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au reacționat ulterior în legătură cu acest incident.

„Ne aflăm la vama Criva, vama moldo-ucraineană. (…) De mai bine de un an lucrăm la asta, nu așa am vrut să vă anunțăm despre asta. Este vorba despre căprioarele noastre, pentru care noi luptăm deja de un an… Am mers ieri după ei. Am așteptat atât de mult acest moment”, susține Maria Dolghii, scrie știri.md

Potrivit femeii, vama ucraineană și toate celelalte etape ale vămii din Moldova au fost trecute cu brio, însă, în ultimul post al ANSA, ei au fost opriți.

„Nu ne permite să intrăm în Moldova. Așteptăm permisiunea unei persoane, care a spus că nu avem certificatul care trebuie…”, a precizat Maria Dolghii.

Femeia a prezentat toate autorizațiile veterinare și sanitare de la ANSA. De asemenea, a arătat și permisul de import de la Ministerul Mediului. Totuși, ANSA a avut suspiciuni privind un certificat eliberat de Ucraina.

Cu o reacție în acest sens au venit ulterior reprezentanții ANSA.

„La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova”, se arată în comunicat.

Potrivit ANSA, certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia nu corespundeau modelului de certificat sanitar-veterinar pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System).

În acest context, operațiunea de import al lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

„Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar-veterinar agreat anterior).

Reiterăm! Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova”, scriu reprezentanții ANSA.

În acest context, ANSA îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import al animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import.

„Ei nu acceptă certificatul internațional. Ei au nevoie de un alt certificat”, a explicat aceasta. Maria Dolghii susține că a dormit la vamă, în microbuz, alături de căprioare.

Distribuie articolul: