Legalizarea cânepii industriale este posibilă în 2024. Deși se discută despre includerea acestei culturi în cadrul legal de mai mulți ani, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, asigură că în acest an “cu siguranță va fi posibil să se elibereze autorizații”, fără necesitatea unor garduri sau cameră de supraveghere. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova Gândește LIVE”, la TV8. 

Despre importanța cultivării cânepei industriale în Republica Moldova se vorbește de ani în șir, dar promisiunile autorităților așa și nu s-au realizat. Totuși, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, dă asigurări că acest lucru se va întâmpla curând.

„Când va fi legalizată cânepa industrială? – Sperăm în cel mai scurt, deci noi am avut mai multe tentative începând din 2017, eu personal mă lupt cu acest lucru. Noi am făcut o modificare, am ajuns la un consens cu Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Antidrog și cei de la Medicină. (…)Am făcut o modificare ca să simplificăm procedura de eliberare a autorizației pentru creșterea cânepei industriale”, a declarat Vasiel Șarban.

Deși există speculații privind proprietățile cânepei industriale, secretarul de stat susține că această plantă nu prezintă pericol: „Este o plantă absolut inofensivă, tetrahidrocannabinol – 0,3% asta este nimic pe lângă 19% sau 20%”. Or, spre deosebire de marijuana, care este, de asemenea, derivată din planta Cannabis sativa, acesta conține niveluri foarte scăzute de tetrahidrocannabinol (compusul psihoactiv).

Cât despre termenii în care creșterea cânepei tehnice ar putea fi adusă în albia legală, Vasile Șarban a spus:

„- Mă tem să zic. În diferite timpuri am spus și nu s-a întâmplat spre regret. Nu este vina noastră, dar asta e. -Un an? Nu, anul acesta deja trebuie să fie. – 2024 s-ar putea? – În 2024, cu siguranță va fi posibil de eliberat autorizațiile pentru producătorii agricoli, cu respectarea tuturor regulilor. Nu va fi nevoie să aibă pază, gard, camere de supraveghere sau să testeze lucrătorii”.

Potrivit specialiștilor din domeniu, cânepa are o profitabilitate economică consistentă, fiind și o soluție pentru combaterea și ameliorarea schimbărilor climatice, pentru independenţa energetică naţională şi dezvoltarea rurală durabilă.

Distribuie articolul: