Vineri, 19 august, vom putea afla dacă și când poate fi declarată stare de urgență în agricultură. Asociația „Forța Fermierilor” a înaintat solicitarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în cadrul unei ședințe organizate vineri, 5 august.

Totodată, ministrul Vladimir Bolea a anunțat că din 1 ianuarie 2023 va începe procesul de rambursare a TVA lunar în domeniul agricol.

Potrivit Asociației, introducerea stării de urgență le-ar permite amânarea plăților scadente (cu excepția plății de arendă) agricultorilor afectați de secetă și embargo față de creditorii lor, fără calcularea penalităților, și acordarea unor facilități fiscale producătorilor agricoli afectați. Dacă nu vor primi un „răspuns tranșant” la toate subiectele discutate, Asociația „Forța Fermierilor” va „recurge la alte instrumente de protejare a intereselor membrilor”, potrivit tv8.md.

Printre problemele cu care se confruntă agricultorii au enumerat: seceta excesivă pentru culturile de grupa a două și plantațiile multianuale și embargoul rusesc la importul producției vegetale din Moldova.

Un alt impediment pentru ei sunt prețurile foarte mici la producția agricolă moldovenească, influențate de piața Ucrainei, problemele enorme în logistica de export și poziția abuzivă a unui magnat, care controlează real portul Giurgiulești, dar și majorarea cu 200-400% a costurilor producerii agricole, precum și creșterea exorbitantă a dobânzilor bancare.

„În asemenea condiții există riscul că foarte mulți fermieri mici și mijlocii de la zonele rurale vor falimenta în câteva luni”, a subliniat Asociația.

Ministrul agriculturii a avut și o ședință cu membrii Federației Naționale a Fermierilor din Moldova. În cadrul întrevederii, a fost discutată situația din domeniul agroalimentar, precum și cele mai stringente probleme cu care se confruntă fermierii.

Suntem interesați de problemele cu care se confruntă producătorii, de aceea, depunem toate eforturile pentru a crea condiții prielnice pentru ei. Am avut întâlniri cu reprezentanții băncilor comerciale, am propus ca agricultorii care prezintă acte de constatare a pierderilor cauzate de seceta anului 2022, să nu fie penalizați o perioadă determinată, să fie reeșalonate datoriile, atât din partea companiilor furnizoare de inputuri, cât și din partea instituțiilor financiar bancare”, a subliniat ministrul agriculturii.

„Avem discuții referitor la rambursarea TVA acumulată în conturi la acoperirea diverselor plăți. Am avut o ședință cu reprezentanții Băncii Naționale și ai Ministerului Finanțelor, unde am discutat aspectele și posibilitățile de reclasificare a condițiilor de creditare a agricultorilor, diverse facilități fiscale. Din 1 ianuarie 2023, va începe procesul de rambursare a TVA lunar. Sunt prevăzute și alte acțiuni care în final trebuie să ajute agricultorii să iasă din impas”, a punctat Bolea.

De asemenea, părțile au examinat oportunitățile de unificare a impozitelor în agricultură.

„În condițiile schimbărilor climatice, este necesar de a dezvolta sistemul de irigare, fără de care este imposibil să obții producție calitativă și competitivă. În prezent, se discută cu Banca Mondială de  a oferi suport pentru a  restabili sistemul de irigare din țară, insistăm asupra fondării Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI)”, afirmă el.

„Totodată, punem accent pe tehnologiile moderne no-till și mini-till, vom modifica regulamentul de subvenționare, vom crea piețe pentru producătorii agricoli ca să-și vândă marfa fără intermediari. Toate deciziile ministerului sunt întru susținerea sectorului agricol”, a spus ministrul.

Potrivit ministrului Bolea asemenea întâlniri vor fi organizate cu regularitate, deoarece „Ministerul preconizează să creeze Consilii de consultare în toate domeniile, pentru a cunoaște problemele din teritoriu din prima sursă, ca mai apoi să vină cu propuneri și soluții pentru agricultori.”

Distribuie articolul: