Nașterea naturală poate avea consecințe dureroase pentru unele femei, în funcție de mărimea fătului, de dimensiunile căilor de naștere și de necesitatea unor proceduri chirurgicale, acestea pot rămâne cu deformări ale organelor genitale. 

„Pot avea loc rupturi la nivelul peretelui vaginal posterior sau celui interior sau ambilor pereți cât și la nivelul organelor genitale externe” a povestit Iulian Balan, chirurg plastician pentru „Prima Oră”. 

Pe lângă disconfortul estetic mai pot apărea și probleme de ordin fiziologic. În astfel de cazuri se poate apela la operația de reconstrucție vaginală indicată și în cazul de incontinență urinară.

„Peretele devine mai slab, vaginul devine mai larg se schimbă raportul cu organele adiacente de aceea noi restabilim atât ca formă cât și ca structură peretele muscular vaginal. Partea dilatată uneori poate fi înlăturată, alteori se fac duplicaturi”,  a mai adăugat specialistul.

Această intervenție nu este recomandată imediat după naștere ci peste o perioadă de regenerare și de cicatrizare a regiunii genitale, iar dacă mama alăptează atunci operația se va efectua după oprirea lactației.

Vezi mai multe detalii în reportaj:

Sursa video: Prima Oră.