An de an, șoferii se confruntă cu confuzii legate de momentul exact în care trebuie să echipeze mașina cu anvelope de iarnă și când pot renunța la ele. Haideți să lămurim această dilemă, deoarece legislația actuală elimină un mit mai vechi.

Conform Regulamentului Circulației Rutiere, anvelopele de iarnă nu devin obligatorii de la 1 noiembrie, ci trebuie folosite oricând în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de lună.

Inspectoratul Național de Patrulare precizează că folosirea anvelopelor de iarnă este necesară imediat ce începe să ningă, indiferent de perioada anului, atâta timp cât carosabilul este acoperit de zăpadă. Prin urmare, obligativitatea nu este legată de un anumit sezon, ci de condițiile meteo.

Producătorii de anvelope recomandă montarea celor de iarnă când temperatura medie zilnică scade sub +7 grade Celsius. Acest sfat este legat de siguranță, deoarece la temperaturi joase, anvelopele de vară devin rigide și își pierd aderența.

Pe scurt, legea prevede că mașina trebuie echipată corespunzător sezonului, astfel că, dacă circuli cu anvelope de vară pe un drum acoperit cu zăpadă sau polei, poți fi sancționat. De asemenea, legislația restricționează utilizarea anvelopelor cu crampoane, acestea fiind permise doar pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei, sau când condițiile meteo sunt extreme în toată Republica Moldova.

Șoferii trebuie să fie conștienți că nerespectarea acestor reguli poate atrage o amendă de peste 2.500 de lei. De asemenea, Codul Contravențional prevede că deficiențele grave la anvelope, constatate în mod corespunzător la inspecția tehnică, care prezintă un risc pentru siguranța circulației, sunt sancționate cu amenzi între 3.600 și 4.200 de lei pentru persoane fizice și între 12.000 și 13.500 de lei pentru persoane juridice. Aceste reglementări au fost implementate în 2014; anterior, între 1 decembrie și 1 martie, șoferii erau obligați să aibă anvelope marcate „M+S”, „M.S”, „M&S” sau cu simboluri de iarnă (*).

Distribuie articolul: