Activiste și activiști civici, copii, cicliști, părinți, persoane cu mobilitate redusă, ONG-urile de securitate rutieră, polițiști și pompieri au lansat, în această săptămână, o campanie inedită în pași de dans cu genericul „#EșiStradaMea”, făcând apel către autoritățile responsabile să asigure o infrastructură accesibilă pentru toate categoriile de participanți la trafic, dar și atenționând utilizatorii străzilor să fie conștienți și respectuoși față de ceilalți participanți la trafic și față de necesitățile lor.

Suporterii acțiunii și organizatorul AO „Automobil Club Moldova” au publicat pe rețele de socializare un dans prin care cheamă participanții la trafic să fie atenți și înțelegători față de ceilalți oameni din stradă, în special, categoriile vulnerabile: pietoni, cicliști, persoane cu nevoi speciale și participanți cu prioritate în trafic – serviciile de urgență și de menținere a ordinii publice. În același timp, ei atenționează autoritățile responsabile de amenajarea străzilor să țină cont de standardele de accesibilitate la planificarea, repararea, construcția și reconstrucția străzilor din țară.

„Campania #EșiStradaMea vine ca răspuns la starea dezastruoasă a trotuarelor din Chișinău, dar și din țară, care nu sunt prevăzute pentru a fi utilizate de persoane cu mobilitate redusă, cu cărucioare, de nezăvători, de copii mici sau de cicliști. În același timp, lipsa unei infrastructuri accesibile îngreunează circulația autospecialelor pompierești și ambulanțelor, astfel este pierdut timp foarte prețios în care pot fi salvate vieți omenești. Solicităm ca autorităților să pună în practică standardele cu privire la accesibilitate din normele curente de construcție/reconstrucție a străzilor. Totodată, rugăm toți participanții la trafic să fie vigilenți și respectuoși unii cu alții ca să contribuim la asigurarea securității rutiere”, a spus Tatiana Mihailova, manager de proiecte Automobil Club Moldova.

Organizatorii campaniei invită toți doritorii și susținătorii cauzei să sprijine acțiunea, repetând dansul și postându-l pe Facebook sau Instagram cu mențiunea #EsiStradaMea, astfel încât un număr cât mai mare de cetățeni să conștientizeze importanța respectării celorlalți participanți la trafic, dar și să convingă autoritățile să prioritizeze transformarea infrastructurii curente în una accesibilă.

„Strada e ca scena unui actor. Dacă nu e amenajată la nivel, apar dificultăți în realizarea rolului și nemulțumiri din partea tuturor implicați în proces. Ca pieton și ca șofer îmi place să ajung la destinație în siguranță, fără de obstacole și pierdere de timp, ceea ce e foarte greu de realizat în condițiile infrastructurii existente”, a menționat Eugen Cojocaru, director Teatrul Tinerelor Talente „Oratorul”.

Campania #EșiStradaMea este organizată de Automobil Club Moldova cu suportul financiar al FIA (Federația Internațională de Automobilism) și FIA Foundation în colaborare cu Inspectoratul Național de Securitate Publică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgență, Teatrul Tinerelor Talente „Oratorul”, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Federația Sportivilor Nevăzători din Moldova, Asociația “MOTIVAȚIE”, Asociația Nevăzătorilor din Moldova, Ecovisio, Grupul de lucru pentru transport alternative, Proiectul „Mămica Alăptează”, Liceul Teoretic „Minerva”, Alternativa Dance Academy, precum și Căpșoonel Art Event. Campania face parte din acțiunea globală # ThisIsMyStreet care vine în suportul realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, pentru a face străzile din lume mai sigure.

1,35 milioane de vieți sunt spulberate pe străzile din întreaga lume în fiecare an. În Moldova au fost înregistrate 2572 accidente rutiere în 2019 în urma cărora au murit 277 de persoane, alte 3028 au suferit diverse traumatisme iar 17 copii și-au pierdut viața în accidente rutiere.