Sănătatea femeii este importantă și în timp de pandemie cu acest mesaj Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri, continuă campania națională de prevenire a cancerului de col uterin: „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” cu un eveniment de informare, care a avut loc joi, 3 septembrie la Comrat, UTA Găgăuzia.

Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin arată că 59 la sută dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova nu au făcut niciodată un test citologic. Cele mai multe femei care nu au făcut testul sunt din nordul și sudul țării, dar și din familiile sărace. Totodată, femeile din regiunea Găgăuziei sunt mai puțin predispuse să facă acest test, se arată în studiu.

Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia: „Din păcate, femeile din Găgăuzia nu mereu atrag atenția la sănătatea lor. Noi, femeile, avem în fiecare zi multe griji legate de familie și copii. Mereu avem grijă ca ei să fie sănătoși, dar noi oare suntem sănătoase? De aceea este foarte important că această campanie are loc și în Găgăuzia. Vă îndemnăm pe voi, femeile din Găgăuzia să aveți grijă de sănătatea voastră.”

Lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul sunt motivele cel mai des invocate de către femei, care le împiedică să efectueze testul citologic.

Caroline Tissot, șefa Biroului de Cooperare al Elveției: „Sănătatea femeii este sănătatea întregii societăți. A bărbaților, soților, taților. Testul citologic  este un instrument bun care ne permite să prevenim îmbolnăvirea sau depistarea maladiei în stadii incipiente. Eu vă îndemn, dragi femei, să vă adresați la medicul de familie și să efectuați acest test.”

 

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova: „Cancerul de col uterin afectează milioane de femei din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova. Este vorba în special de femei de vârstă reproductivă, 30-40 de ani, care sunt în plină viață socială, profesională și de familie. Dar partea bună este că această maladie poate fi prevenită ușor, prin intermediul screening-ului cervical o dată la 3 ani. Vă îndemn să vă alăturați acestei campanii  pentru ca mesajul să ajungă la toate femeile din Moldova.”

 

În ultimii ani, dinamica numărului de teste efectuate în Republica Moldova este pozitivă. Tot mai multe femei merg periodic să facă testul citologic de prevenție. Ponderea femeilor examinate din numărul celor care necesitau control a crescut de la 58% în 2015 la aproape 67% în 2019.

Dinamica pozitivă se datorează îmbunătățirii calității serviciilor de screening cervical, ca urmare a instruirii continue a lucrătorilor medicali, dotării laboratoarelor cu echipamente moderne, dar și campaniilor de informare publică despre importanța screening-ului în prevenirea maladiei.

Marina Golovaci, secretar de stat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Pentru implementarea programului național de screening cervical în Republica Moldova și îmbunătățirea calității serviciilor medicale în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a întreprins eforturi considerabile. În cadrul acestui proiect au fost dotate laboratoarele cu echipament modern și au fost elaborate module de instruire în programele educaționale ale instituțiilor de învățământ medicale din țară. Au fost organizate instruiri de calificare a personalului medical, care sunt implicați în programul național al screening-ului cervical.”

 

În perioada de pandemie, toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani sunt încurajate să se adreseze telefonic la medicul de familie și să se programeze pentru testul citologic (Pap-test). Testul citologic este gratuit la mediul de familie și se face o dată la 3 ani. Centrele de sănătate sunt dotate cu echipament de protecție, iar lucrătorii medicali sunt instruiți pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilor.

Campania „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”, lansată în ianuarie 2020, vine să informeze femeile cu vârsta de 25-61 de ani despre acest test și să încurajeze familiile, dar și întreaga societate să convingă femeile dragi – mamele, soțiile, surorile, fiicele, prietenele – să se adreseze la medicul de familie pentru a face testul citologic și a avea grijă de sănătatea lor.

Campania include spoturi video, testimoniale cu femei care s-au ciocnit de această maladie, materiale informaționale (pliante, postere informative), evenimente publice și acțiuni de informare online. Mai multe informații despre prevenirea cancerului de col uterin și importanța screening-ului cervical în reducerea numărului femeilor diagnosticate cu această maladie găsiți pe site-ul:  www.paptest.md

Campania de informare „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” este implementată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Asociația Internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin (ICCPA) și alți parteneri.