O tânără antreprenoare din Republica Moldova a inițiat o afacere unică în Iași, numită “Camera de Furie”, unde, contra sumei de 50 de lei, clienții pot să spargă tot ce le cade în mână. Camera este decorată într-un stil “acasă” și dispune de electronice, electrocasnice, veselă și piese de mobilier, conform Ziarul de Iași.

În timpul unei ședințe, participanții au libertatea de a distruge orice în camera respectivă, fără a fi restrânși la un anumit număr de obiecte. Lucia Țanțuc și Andrei Toma, cei doi antreprenori din Republica Moldova și Bârlad, care au demarat această afacere cu doar două luni în urmă, observă că oamenii pot elibera stresul prin distrugerea diverselor obiecte. Clienții, mulțumiți, ajung să se bucure de experiența oferită, cu cel puțin un client pe zi.

Tinerii remarcă că unii participanți improvizează, folosind piesele de mobilier din cameră ca arme, iar întreaga experiență este percepută ca distractivă și eliberatoare. Unii clienți chiar aduc propriile bunuri pentru a le distruge, beneficiind de reduceri de preț în acest caz.

Au ajuns în Iași cu facultatea în urmă cu 8 ani și s-au stabilit aici.

„Ne-am încurajat reciproc și am pășit în lumea afacerilor în 2021. Am început cu ce știam mai bine, decorațiuni din licheni stabilizați, apoi cu lumânări parfumate din ceară de soia. Cu puțin timp înainte de a deschide Smash Room Iași, curioși din fire fiind, căutam lucruri de făcut și experiențe noi de testat în Iași în puținul nostru timp liber pe care îl avem. Din păcate nu prea găseam chestii de făcut și ne gândeam cum am putea ajuta comunitatea, dar și să le oferim noi metode de distracție, altele decât cele prezente în oraș. Așa ne-am gândit că ar fi perfect să fie o cameră în care poți intra și să spargi lucruri fără regrete, într-un mediu sigur, controlat, fără să fie nevoie să cumperi altele în loc”, a declarat Lucia pentru „Ziarul de Iași”.

Majoritatea obiectelor din cameră provin din donațiile generoase ale clienților. Aceștia pot aduce diverse lucruri nefuncționale, pe care nu le pot vinde, dona sau utiliza în mod obișnuit, iar în schimb primesc un discount la intrarea în cameră. Camera este concepută pentru a găzdui maxim 4-5 persoane, asigurându-se că toți sunt în siguranță în timpul distrugerii simultane a obiectelor. După ce acestea sunt sparte, sunt predare unor companii specializate în colectarea și reciclarea, contribuind astfel la gestionarea responsabilă a deșeurilor.

„Lunar mai facem campanii de colectare de electronice, electrocasnice și piese de mobilier stricate de la oamenii din Iași și împrejurimi. Întrucât este ilegal să fie aruncate la gunoi, noi mergem să le colectăm de la ei de acasă și le oferim discount pentru intrarea în Smash Room pentru doritori sau le cumpărăm la un preț modic”, a adăugat Andrei.

„Probabil cu toții, la un moment dat în viață, am fost aduși în fața unei situații în care ne venea să aruncăm cu telefonul de perete, cu farfuria de podea. Oricât de mult am încerca să ne înăbușim aceste emoții, din păcate, pe termen lung nu este sănătos. Este ok să nu fim ok. Uneori e mai bine să lăsăm emoțiile negative să răbufnească și să ne continuăm viața în ritmul nostru obișnuit. Camera noastră a fost gândită special pentru asta. Să poți intra, să-ți lași gândurile și emoțiile negative acolo, iar noi strângem după. Acolo poți plânge, țipa, urla, sparge tot ce vrei. Totul ca să fii bine după. Pe partea cealaltă sunt cei dornici de senzații noi, adrenalină, precum suntem și noi, care caută modalități noi de a se distra și de a-și reîncărca bateriile”, mai spune Lucia.

Pe lângă investiția inițială pentru chirie, amenajarea spațiului, izolarea fonică, achiziția echipamentelor de protecție, o astfel de afacere presupune o nevoie continuă de reînnoire a decorului, armelor, echipamentelor.

„Oricât de mult ne-ar plăcea să gândim că o afacere necesită doar o investiție inițială, realitatea ne arată că orice afacere necesită o investiție continuă. Nu aș putea estima investiția, oricât de mult mi-aș dori, tot ce aș putea spune este că până în acest moment avem investiți peste 10.000 de lei și sunt sigură că urmează și alte investiții deoarece ne place să venim cu lucruri noi, să fie locul cât mai divers pentru oamenii care ne pășesc pragul a doua sau a treia oară”, detaliază Andrei.

Tinerii susțin că, în multe țări, terapeuții recomandă pacienților care au crize de furie să meargă în astfel de camere în care se pot descărca.

„Deși termenul de «cameră a furiei» induce gândul că este ceva rău, realitatea nu este chiar așa. Există multe studii pe acest subiect care demonstrează că într-adevăr funcționează atunci când vine vorba despre controlarea acestor crize de furie”, arată tinerii.

 

Distribuie articolul: