Volumul autobiografic Călătoria către sine. Memoriile unui psihiatru a fost scris de Irvin D. Yalom la vârsta de 85 de ani, fiind o retrospectivă a propriei vieţi. Prin intermediul acesteia, Yalom joacă un dublu rol, de această dată: atât de pacient, cât şi de psihoterapeut. O istorie extrem de interesant de urmărit, mai ales dacă ești fmailiar/ă cu opera autorului.

De altfel, Călătoria către sine a lui Yrvin D. Yalom ne oferă imaginea de cealaltă parte a monedei – parcursul și devenirea psihoterapeutului – cu încercările sale multiple, cu punctele sale de cotitură, cu iubirile și îndoielile personale, dar și momentele de glorie profesională și personală.

Yalom se dezvăluie, cu o eleganță aparte, cititorului, relevând faptul că psihiatrul, asemeni tuturor, traversează aceleași distanțe în drumul către sine, fix ca noi, ceilalți. Acesta realizează o evaluare obiectivă a propriei vieți, abordând diferite aspecte ale activităților profesionale, dar şi personale:

Sunt un începător al vârstei de optzeci și cinci de ani. Uneori accept ideea bătrânețea ar trebui fie un timp de odihnă, liniște și reflectare împăcată. Totodată, stiu încă mai există sentimente turbulente din tinerețea mea care continuă  amenințe vor ieși la suprafață imediat ce încetinesc ritmul. Am citat mai devreme cuvintele lui Dickens: „Întrucât, apropiindu‑ de‑acum tot mai mult de sfârșit, deplasez într‑un cerc tot mai aproape de început.“ Sunt cuvinte care bântuie. Simt tot mai mult forțele care trag înapoi spre începuturile mele.

În carte, pe lângă parcursul autorului, reușim să aruncă o privire și asupra perspectivei psihanalistului asupra noilor generaţii, noilor vicii și slăbiciuni, cum ar fi adaptarea marilor branduri la cotidianul nostru și felul în care este acesta exploatat pentru bani.

Călătoria către sine este mai degrabă un volum care pătrunde în lumea lui Yalom, cu bune și rele; și e potrivită mai ales pentru fanii autorului. E o lucrare bogată în detalii, secrete și perspective.

Irvin David Yalom este un psihanalist, psihiatru și scriitor, el este doctor în medicină, autor da numeroase lucrări de specialitate, devenite ulterior cărți de referință în domeniu.

Distribuie articolul: