Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 23 septembrie, listele studenților din instituțiile de învățământ superior și a elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic cărora li se va acorda bursă de merit în anul de studii 2020-2021. Este vorba despre 52 de tineri. În plus, alți 15 elevi și studenți se vor bucura de Bursa Președintelui, scrie AGORA.md.

Bunăoară, Bursa Președintelui va fi oferită pentru zece studenți ai universităților (1.455 de lei) și cinci elevi din colegii (1.130 de lei). Candidații au fost aprobați în cadrul senatelor și consiliilor profesorale. Tinerii au trebuit să aibă o medie a notelor la sesiunea de vară nu mai mica de 9,5 puncte în domeniile de studiu tehnic, agrar, economic, medical, militar, de drept și real (matematică, informatică, fizică, chimie sau biologie).

Tinerii aleși pentru a beneficia de Bursa Președintelui și Bursa de Merit:

În plus la Bursa Președintelui, 12 studenți în instituțiile de învățământ superior vor primi Bursa Republicii în valoare de 1.600 de lei, iar 30 de studenți vor beneficia de Bursa Guvernului în sumă de 1.335 de lei. Totodată, 20 de Burse Gaudeamus în mărime de 965 de lei vor fi acordate elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic.

La burse au candidat studenții care au obținut în anul precedent o medie a notelor la sesiunea de vară nu mai mica de nouă puncte în profilurile /domeniile de studiu tehnic, agrar, economic, medical, militar, drept și real (matematică, informatică, fizică, chimie, biologie) și nu mai mică de 9,5 puncte în alte profiluri /domenii de studiu.

Pentru Bursa Republicii, au fost depuse 19 de dosare, pentru Bursa Guvernului – 43 dosare, iar pentru Bursa „Gaudeamus” – 20 dosare.

Potrivit proiectului de lege, mijloacele financiare sunt prevăzute anual prin Legea bugetului de stat șis e încadrează în limitelor alocațiilor bugetare aprobate în acest scop.