Când Ayo Balogun era adolescent și petrecea vara gătind cu bunica sa în statul Kwara din Nigeria de Vest, unchiul său l-a scos pentru o noapte captivantă în capitala țării, Lagos, trăind în tot felul de restaurante, de la baruri la cluburi elegante, scrie bbc.com.

„A fost doar o noapte. Și am încercat să recreez acea seară de atunci. E ca și cum ai urmări mereu chestia aia”, a spus el.

Acum în Brooklyn, după ce s-a mutat în SUA în 1998, Balogun este bucătarul Departamentului de Cultură, unul dintre cele mai populare restaurante noi din New York, lăudat pentru atmosfera sa caldă, preparatele încântătoare și misiunea de a introduce bucătăria regională nigeriană în cea americană. gurii. Micul restaurant situat într-o fostă frizerie a fost catalogat ca unul dintre cele mai bune restaurante noi din 2022 de către Eater și a fost selectat pentru prestigioasei premii James Beard Foundation, care vor anunța câștigătorii în iunie.

Departamentul de Cultură s-a deschis în urmă cu doar un an în cartierul Bedford-Stuyvesant din Brooklyn, nu departe de fosta cafenea a serviciului civil, unde Balogun și-a organizat primele cine pop-up în timpul pandemiei. (Părinții lui Balogun erau funcționari publici, de unde și numele.) Micut, dar elegant, Departamentul de Cultură are doar o masă comună și un tejghea cu patru scaune. Poate găzdui doar 16 persoane pe noapte și este rezervat cu luni în avans.

Restaurantul, care are un meniu fix, este o unitate BYOB unde oaspeții împart o masă și adesea mai mult de o sticlă pe care le-au adus de acasă. Într-o noapte recentă, primul fel a fost un fel de mâncare numit asaro, un terci cu textura delicioasă făcut cu două feluri de igname – cartofi dulci și tubercul de igname alb – și servit cu creveți afumati și raci pentru un pic în plus. Tatăl lui Balogun l-a mâncat când era școlar în anii 1950, dar lui Balogun însuși nu i-a plăcut în copilărie.

„Acum, m-am trezit mâncând-o tot timpul”, a explicat el. „Mă face să mă gândesc la Agatha Christie și la televizor după ce mă întorc de la școală”.

Pentru oaspeții care nu sunt obișnuiți cu bucătăria nigeriană, este un fel de mâncare care reușește să fie atât reconfortant, cât și familiar, chiar dacă nu l-ați încercat până acum.

Al doilea fel, iyán – un igname măcinat servit cu pește afumat, efo (spanac), egusi (semințe fermentate de pepene galben) și iru (roșcove) a avut o textură elastică mult mai neașteptată.

„Este ca mâncarea bătrânilor”, a glumit Balogun.

Când vorbește despre mâncarea sa, Balogun nu numai că împărtășește povești despre țara sa – despre care spune că este „cea mai frumoasă din lume” – dar își propune și să spună mai întâi orice nume de ingredient în yoruba.

De exemplu, atunci când își prezintă supa picantă cu carne de capră și ardei – în timp ce îi liniștește pe oaspeți că „simți căldura, dar dispare” – Balogun explică numele piperului. „Este rodo. R-O-D-O”, a spus el.

Distribuie articolul: