British Petroleum (BP) își abandonează pachetul de acțiuni la gigantul petrolier rus Rosneft, într-un sfârșit brusc și costisitor a trei decenii de operare în țara bogată în energie, marcând cea mai importantă mișcare de până acum a unei companii occidentale ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova, scrie Reuters.

Rosneft reprezintă aproximativ jumătate din rezervele de petrol și gaze ale BP și o treime din producția sa, iar cesionarea pachetului de 19,75% din pachetul de acțiuni va duce la taxe de până la 25 de miliarde de dolari, a spus compania britanică.

„Am fost profund șocat și întristat de situația care se desfășoară în Ucraina și inima mea este pentru toți cei afectați. Ne-a determinat să regândim fundamental poziția BP față de Rosneft“, a declarat directorul executiv al BP, Bernard Looney.

Retragerea rapidă reprezintă o ieșire dramatică pentru BP, cel mai mare investitor străin din Rusia și pune în lumina reflectoarelor și alte companii occidentale cu operațiuni în țară, inclusiv TotalEnergies din Franța (TTEF.PA) și Shell din Marea Britanie (SHEL.L), pe fondul aprofundării crizei dintre Occident și Moscova.

Secretarul britanic de afaceri Kwasi Kwarteng, care și-a exprimat vineri „îngrijorarea” față de Rosneft de la BP, a salutat decizia: Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina trebuie să fie un semnal de alarmă pentru afacerile britanice cu interese comerciale în Rusia”, a spus Kwarteng pe Twitter.

Săptămâna trecută, Looney a spus că BP se ține de afacerile sale rusești și că va respecta orice sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

Rosneft (ROSN.MM) a comentat decizia BP ca fiind „presiuni politice fără precedent”, despre aceasta au informat agențiile de presă ruse, spunând că 30 de ani de cooperare de succes au fost distruși.

Serghei Guriev, economist rus și profesor de economie la Instituts d’études politiques din Paris comentase într-o discuție la postul de TV Дождь pe această temă că asemenea măsuri erau de așteptat, dar totuși sunt fără precedent, iar urmările sunt greu de prevăzut. Deoarece acțiunile de acum aduc aminte de evenimentele din 1939, oamenii de afaceri sunt nevoiți să își analizeze acțiunile și să se întrebe ce decizie este optimă. Economistul mai comentează că atunci când un businessman cu active occidentale alege între a se pronunța contra războiului sau a continua activitatea normală, alegerea este clară. Cât despre situația economică, expertul susține că acești pași fără precedent au cutremurat stabilitatea economică a Rusiei, lucru pe care președintele țării nu l-a anticipat, începând războiul.

Anterior, Putin a pus în alertă maximală descurajarea nucleară a Rusiei în fața represaliilor occidentale pentru invazia în Ucraina. Represallile includ blocarea accesului la sistemul internațional de plăți SWIFT pentru unele bănci rusești. 

BP a declarat că mișcarea sa nu vor avea impact asupra obiectivelor sale financiare pe termen scurt și lung în cadrul strategiei sale de a trece de la petrol și gaze la combustibili cu emisii scăzute de carbon și energie regenerabilă.

Dar Streeter de la Hargreaves Lansdown a spus că o reducere de această amploare este „probabil să limiteze măsura în care BP poate continua să-și accelereze tranziția către surse regenerabile”.

Looney și predecesorul său, în calitate de CEO Bob Dudley, vor demisiona ambii din consiliul de administrație al Rosneft, în care BP a dobândit un pachet de acțiuni ca parte a vânzării de acțiuni TNK-BP de 12,5 miliarde de dolari în 2013.

BP a avut o reuniune a consiliului de administrație vineri și o alta duminică în care a fost luată decizia de a renunța la Rosneft, precum și la alte două asociații mixte pe care BP le are cu Rosneft în Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

După ieșirea din Rosneft, va fi nevoie de o taxă valutară de 11 miliarde de dolari, fără numerar, pe care BP nu o va mai include în conturile sale. BP a spus că se așteaptă și la o a doua taxă fără numerar de până la 14 miliarde de dolari, pentru „valoarea contabilă” a Rosneft.

BP a primit venituri de la Rosneft sub formă de dividende care au totalizat aproximativ 640 de milioane de dolari în 2021, aproximativ 3% din fluxul său total de numerar din operațiuni.

Compania are în prezent aproximativ 200 de angajați în Rusia, majoritatea fiind personal local, a spus purtătorul de cuvânt al BP.

Multe alte companii energetice occidentale au operațiuni în Rusia, inclusiv TotalEnergies, care deține 19,4% din participația Novatek (NVTK.MM) și 20% din proiectul Yamal LNG.

În mediul actual, orice companie europeană sau americană cu active în Rusia trebuie să ia în considerare mișcări similare”, a declarat pentru Reuters analistul Eurasia Group, Henning Gloystein.

Distribuie articolul: