Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu câteva minute în urmă a susținut un briefing de presă ca urmare a deciziei Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană. 

Așadar, iată care sunt cele mai importante declarații făcute de Maia Sandu:

„Apartenența la UE înseamnă integrare cu piața Europeană! Acum prioritatea noastră este combaterea corupției. Știm că avem mult de lucrat. Acum avem o șansă reală de a ne dezvolta. Statutul de țară candidată ne oferă o direcție clară de dezvoltare. Sprijin pe această cale și mai important – SPERANȚĂ!

Suntem o țară mică, vulnerabilă care va fi în mai multă siguranță în familia Europeană. Locul Republicii Moldova este în familia Europeană! Apartenența la UE înseamnă integrare cu piața Europeană. Cea mai mare și cea mai bogată piață de desfacere din lume. Pentru cetățeni apropierea de UE înseamnă garantarea drepturilor și libertăților și o mai bună calitate a vieții, aici, acasă! 

Această reușită este în primul rând a voastră, a cetățenilor. În pofida tuturor greutăților, cu toții am demonstrat că prețuim democrația, că ne dorim o societate în care legea este în capul mesei. Prin alegerile făcute în ultimii ani și prin solidaritatea de care am dat dovadă cu toții în momente de cumpănă, am arătat care sunt valorile noastre.

Oricât de complicată ar fi situația trebuie să recunoaștem și să prețuim realizările noastre. În ultimii ani am reușit mai multe lucruri împreună. Am reușit să scoatem de la gurvernare mai multe grupări corupte care furau țara în fiecare zi. Astăzi, asemenea lucruri nu mai sunt posibile. Acum, prioritatea guvernării este lupta împotriva corupției. Lucrurile s-au schimbat vizibil în comparație cu vremurile când îmbogăția era prioritate pe agenda celor de la guvernare.

Știm că avem de lucrat mult. Pentru a schimba în bine viața oamneilor avem nevoie de schimbări semnificative. Pentru a stabili respectul față de lege va trebui să ne schimbăm compartamentul, să renunțăm la obiceiuri dăunătoare. Nu va fi ușor, dar este ceea ce putem face de dragul păcii și bunăstării oamenilor din țara noastră”, a declarat Maia Sandu. 

„Am făcut ca Republica Moldova să fie cunoscută în lume pentru calitățile ei bune. Vă mulțumesc dragi cetățeni”, le-a mai spus Maia Sandu cetățenilor, după obținerea statutului de țară candidată la aderarea în UE. 

Șefa statului a accentuat că acest statut va contribui la deschiderea unor noi oportunități pentru țara noastră, iar pentru aceasta, autoritățile trebuie să curățe instituțiile corupte și să implementeze reforma justiției.

Amintim că țara noastră a parcurs cinci etape din cele 10 pentru a adera la UE:

  1. Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul UE (3 martie 2022).
  2. Țara noastră a primit Chestionarul cu privire la cererea de aderare (11 aprilie 2022).
  3. Răspunsurile la Chestionar au fost transmise Comisiei Europene în decurs de o lună (12 mai 2022).
  4. Comisia Europeană a emis un aviz favorabil privind oferirea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE) pentru Republica Moldova (17 iunie 2022).
  5. Toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat (23 iunie).

Au mai rămas încă cinci:

  • Negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri;
  •  În timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
  • După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, comisia emite o Opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
  • În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
  • Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare.

Țara noastră a semnat cererea de aderare la UE la 3 martie 2022.

Pentru mai multe declarații vizionează videoul:

Distribuie articolul: