Te salut, cititorule. Ieri îți povesteam că am vizitat Mănăstirile de la poalele Carpaților. Ei bine, eram cam obosiți, așa că am decis să căutăm un loc de cazare, iar traseul să-l continuăm a doua zi.

Rar de tot (dar tare RAR) când pornim undeva și rezervăm din timp. Ne-am gândit că e weekend și posibil e să pierdem niște nervi, căutând un loc unde să dormim, și cam așa a și fost. Pentru că era sâmbătă, majoritatea pensiunilor erau ocupate. Într-un final, am găsit ceva cât de cât ok.

A doua zi, în jurul orei 11, am pornit spre Humulești. Am zis să vedem casa memorială „Ion Creangă”. Din Gura Humorului (unde am fost cazați), până în Humulești am făcut aproximativ o oră și jumătate.

Casa memorială „Ion Creangă” din Humulești este un muzeu memorial înființat în casa în care s-a născut și a copilărit povestitorul român, în satul Humulești, astăzi suburbie a orașului Târgu Neamț, din județul Neamț. Datarea casei după cum se indică în Lista Monumentelor Istorice (LMI) este 1833, ea fiind situată pe strada Ion Creangă nr. 8.

Ion Creangă a locuit aici permanent de la naștere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855. Casa memorială-muzeu se află pe LMI din județul Neamț din anul 2004.

Clădirea este o construcție din bârne de lemn, cu acoperiș din șindrilă. A fost locuită până în 1959 de descendenții familiei Creangă, fiind restaurată în 1937, prin grija lui Nicolae Iorga.

Construcția este formată din două încăperi micuțe și o tindă. Atracția turistică deține o valoroasă expoziție permanentă, reorganizată tematic după 1989. Ea cuprinde documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii și 14 lucrări de grafică. Lângă muzeu se găsește Parcul tematic „Ion Creangă”, un loc în care vizitatorii se pot întâlni cu personaje îndrăgite din poveștile pentru copii scrise de Ion Creangă.

 

 

Distribuie articolul: