Trăim într-o perioadă în care tot ceea ce vedem sunt corpuri și fețe „perfecte”. În care „trebuie” să îndeplinim standarde de frumusețe de neatins. Acest lucru afectează milioane de oameni, comparându-se și dorind să facă tot ce le stă în putere pentru a arăta ca un „model Instagram”. Prejudiciul pe care și-l pot face cei care tind spre perfecțiune este imens. Dorința de a avea ceva ce nu este real poate provoca atât frustrări minore, cât și tentative de suicid.

Printre consecințele extrem de dăunătoare ale imaginii negative asupra propriului corp se regăsesc tulburări de alimentație, depresie, anxietate, abuz de alcool sau substanțe psihotrope și alte probleme de sănătate mintală. Mișcarea body positive a început pentru a înceta ascunderea și încurajează scoaterea în evidență a corpurilor adevărate.

Ce este body positive?

Această mișcare vine să facă o schimbare și nu se dedică doar persoanelor supraponderale. Mișcarea încearcă să dea voce trupurilor marginalizate, corpuri care sunt rar văzute în mass-media, în publicitate, la televiziune, sau în lumea modei. Se concentrează, mai degrabă, pe îmbrățișarea diversității decât pe eforturile spre corpul perfect decretat de societate. Ideea de bază pe care o promovează este acceptarea de sine. Se adresează în special femeilor, care suferă cel mai mult din cauza acestui tip de hărțuire. Scopul mișcării este să motiveze și să împuternicească femeile să se simtă confortabil în propriul corp, să nu mai ascundă celulita, pistruii, vergeturile, cicatricile, acneea și kilogramele.

Ne încurajează să ne iubim imperfecțiunile, să nu ne mai ascundem din cauza a „ce vor spune alții”, să iubim ceea ce avem și să ne acceptăm tenul, culoarea și mărimea. Pe de altă parte, ne îndeamnă să percepem oamenii dincolo de felul în care arată.

Specialiștii din cadrul Organizației Be Body Positive din SUA, de peste 25 de ani abordează subiecte precum conștientizarea, acceptarea și iubirea diversității corpului uman. Aceștia definesc sănătatea ca o interconexiune dintre nevoile fizice, psihologice și emoționale ale ființelor umane. Pentru un trai liniștit în propriile corpuri propun un complex de competențe de bază. Printre acestea se regăsesc: recuperarea sănătății, auto-îngrijirea intuitivă, cultivarea iubirii de sine și declararea autenticității propriei frumuseți. Însușirea acestora permite să avem grijă de noi înșine, construind în noi un loc de iubire de sine și apreciere prin onorarea individualității în calea către schimbarea pozitivă.

Mișcarea body positive revoluționează rețelele sociale

Instructoarea de yoga, modelul plus size Dana Falsetti afirmă:

„Sincer, am lucruri mult mai importante de făcut și de care să-mi fac griji, decât să corespund standardelor de frumusețe pe care societatea le impune, care doar mă consumă (emoțional, mental, fizic și financiar), dacă aș continua să încerc să fiu așa cum își dorește societatea, probabil că deja nu aș fi aici.”

La nivel mondial există o mulțime de femei care susțin ideea de acceptare de sine, care prin propriul exemplu încearcă să contribuie la schimbarea mentalității, la încurajarea acceptării defectelor prin promovarea frumuseții naturale și autenticității ei. Pe rețelele sociale pot fi urmărite modele plus size precum Ashley Graham sau Bella Golden, activiste ca Mar Tarrez, Megan Crabbe și multe alte femei care demonstrează că frumusețea corpului nu depinde neapărat de încadrarea acestuia în standarde.

Iubește-te!

Știi că modul în care te simți față de corpul tău afectează toate aspectele vieții tale? Știi că atunci când lupți cu imaginea și cu persoana ta, lupți cu tot ceea ce te înconjoară? Percepția pe care o ai despre tine este cea care determină cine ești. Dacă nu începi să te iubești, îți va fi dificil să lași pe altcineva să o facă. Înțelege că tu ești doar UNA și asta te face unică și de neînlocuit. (RE)cunoaște-ți punctele forte și iubește-ți slăbiciunile, ai încrederea că ești frumoasă cu tot ce ai.

Cum să începi?

Organizează-ți timpul și dedică-ți măcar 10 minute pe zi. Este timpul tău. Poți face orice activitate care să te bucure, care te ajută să te deconectezi complet de lumea exterioară. Mănâncă gustos, hidratează-te și fă puțină activitate fizică, asta creează endorfine, te menține activă și într-o dispoziție mai bună. Stai în fața oglinzii și spune, cu voce tare, tot ce îți place la tine. Nu lăsa gândurile negative să te invadeze. Încearcă să reduci timpul petrecut pe rețelele sociale și înlocuiește-l cu altă activitate. Stabilește sarcini și acțiuni simple. Este foarte important să nu tinzi și să încerci să faci totul într-o singură zi, fă-ți și dă-ți timp!

Imaginează-ți o lume în care oamenii, cu diferite forme și constituții ale corpului, vor fi fericiți. Unde ar putea să-și recupereze și păstreze sănătatea, frumusețea și încrederea pentru a trăi o viață plină. Încearcă să creezi această lume, începe prin a te iubi așa cum ești.