Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea celor 3 volume de reportaje, știri și comentarii, întitulate „Cronici dinperioada pandemiei”, semnate de publicistul și scriitorul Nicolae ROIBU.

„…e o carte-document, prin care autorul ne dorește un popor liber întru cultură. Scriitorul, publicistul Nicolae Roibu face istorie. Cei care-i vor citi cronicile peste ani, vor putea reconstitui lesne evenimentele culturale dintr-o perioadă aparent lipsită de acestea, semn că am trăit” afirma academicianul Nicolae DABIJA.


„Întocmai ca un virtuoz pianist, scriitorul Nicolae Roibu țese, din cronici vesele și triste, o simfonie a cotidianului nostru, păstrând pentru istorie fiecare clipă care a trecut, punându-și amprenta sentimentală și fixându-i pulsul”, – menționează în prefață istoricul, scriitorul Iurie Colesnic.Eroii acestor cronici sunt oamenii de cultură, date, evenimente, întâmplări, stări de spirit care îi frământă.


Pierderi irecuperabile pentru cultura noastră, printre care și a marelui scriitor Nicolae Dabija, prefațătorul primei cărți din această colecție, au fost oglindite în cronicile scriitorului. În același timp, autorul scrie despre „oamenii neordinari, care și-n timpul pandemiei au generat idei, teme, poezii, romane, au pictat pânze, au vernisat expoziții, au scris cântece, au reușit să creeze vaccinul pentru suflet”.

Invitați:

Mihai CIMPOI, acad., critic și istoric literar;

Ion HADÂRCĂ, poet, eseist, publicist, traducător, politician;

Iulian FILIP, scriitor, dramaturg, folclorist, grafician;

Ghenadie CIOBANU, compozitor, profesor universitar;

Zinaida JULEA, Artistă a Poporului;

Ioana CĂPRARU, Artistă a Poporului.

 

Moderatorul evenimentului este scriitorul Ianoș Țurcanu.

Evenimentul va avea loc la 16 februarie  2023, ora 14:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Nicolae Roibu s-a născut la 5 ianuarie 1958 în satul Mândâc, raionul Drochia. În 1980 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism. De-a lungul anilor, a activat în cadrul mai multor instituții de presă. Și-a început cariera în calitate de redactor la Radio Moldova (1980-1990), au urmat: revista Glasul națiunii (1990-1997), cotidienele naționale Flux (1997-2001) și Timpul (2001-2013). Din iulie 2013 este reporter la Agenția Informațională de Stat Moldpres. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România.