Publicația, care s-a numit inițial „Învățătorul Moldovei”, a apărut la 3 octombrie 1954. Era un ziar politizat, majoritatea articolelor referindu-se la teoria Marxist-leninistă, educația ateistă și învățarea limbii ruse în școala națională. Din 1 ianuarie 1957, a început să apară cu denumirea „Cultura Moldovei”, devenind organ al Ministerului Învățământului și Culturii.


Începând cu 7 aprilie 1977, pe baza săptămânalului „Cultura”, sunt fondate două publicații diferite: „Literatura și arta” și „Învățământul public”.

„Literatura și arta” are un merit deosebit în mișcarea de renaștere națională, fiind o portavoce a românilor basarabeni, avându-l ca redactor-șef  pe Nicolae Dabija (1986 – 2021). Este prima ediție periodică apărută în grafie latină (15 iunie 1989), cu mult înainte de a intra în vigoare privind trecerea la grafia latină.


Prin intermediul acestei expoziții, ne propunem să evidențiem influența profundă pe care publicația a exercitat-o asupra comunității, demonstrând cum cuvântul, în multiplele sale forme, a fost un instrument de educație, reflecție, dialog, luptă etc.


Expoziția este un omagiu adus nu doar trecutului, ci și viitorului literar, stimulând o discuție despre responsabilitatea și potențialul pe care îl are presa în modelarea unei societăți informate și
poate fi vizitată începând cu 3 octombrie 2024 la BNRM (str. 31 august 1989, 78A, blocul central, spațiul expozițional etajul III).

Marketing şi Comunicare Socioculturală

Biblioteca Naţională (31 August, 78A), bloc central, et. II, bir. 15

Pentru relaţii: tel.: 022 24 05 51, e-mail: [email protected]

Distribuie articolul: