Frunza de dafin (cunoscută și sub numele de laur) este un condiment folosit pentru a aromatiza supele și mâncărurile din carne.  Se adaugă frunza în timpul gătitului și se scoate înainte de servire, deoarece este greu de mestecat și digerat. Există multe specii în familia frunzelor de dafin, dar toate au un gust și un profil nutrițional similar. Soiurile de frunze de dafin pot fi cultivate peste tot, din Caraibe până în India și se vând  în raioanele de condimente din magazinele alimentare din întreaga lume.  Iată care sunt beneficiile frunzelor de dafin.

Sănătatea sistemului imunitar

Frunza de dafin este o sursă bună de vitamina A, vitamina B6 și vitamina C. Toate aceste vitamine ajută sistemul nostru imunitar.

Ajută la digestie

Ceaiul de frunze de dafin poate ajuta la ameliorarea crizelor de stomac deranjat. Ceaiul este, de asemenea, foarte aromat, ceea ce poate ajuta la ameliorarea presiunii sinusurilor sau a nasului înfundat.

Reduce factorii de risc ai diabetului de tip 2

Administrarea de capsule de frunze de dafin măcinate sau consumul de ceai preparat din frunze de dafin  poate reduce nivelul de zahăr din sânge. Cu toate acestea, sunt necesare efectuarea unor studii care să demonstreze legătura dintre frunzele de dafin și nivelul de zahăr din sânge.

Combate anxietatea

Ameliorarea anxietății este prezentată ca un beneficiu major al arderii frunzelor de dafin. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că fumul de frunze de dafin conține linalol, un compus care se găsește într-o serie de alte plante, inclusiv menta și lavanda. Lavanda este o altă plantă folosită în mod obișnuit pentru tratarea anxietății.

Conform teoriei din spatele aromoterapiei, inhalarea anumitor parfumuri determină receptorii olfactivi (mirosul) din nas să comunice cu zonele creierului care ajută la reglarea emoțiilor.

Cercetările sugerează că linaloolul, sub formă de uleiuri esențiale și extracte de lavandă, pare să aibă un efect calmant.

Un studiu din 2010, care a explorat efectele vaporilor de linalool inhalat la șoareci sugerează că ar putea ajuta la relaxare și la reducerea anxietății. După ce au inhalat linalool, șoarecii păreau mai puțin agresivi și mai înclinați să interacționeze cu alți șoareci. De asemenea, au fost mai predispuși să părăsească o zonă întunecată și să exploreze o zonă luminoasă, un test folosit adesea pentru a măsura nivelul de anxietate la animale.

Un alt studiu din 2016, a implicat administrarea unei doze orale zilnice de extract de frunze de dafin la șobolani timp de 1 săptămână. Șobolanii păreau să prezinte mai puțină anxietate, după cum au determinat mai multe teste comportamentale. De asemenea, extractul a părut să ajute la reducerea depresiei și a stresului. Aromaterapia funcționează pentru mulți oameni atunci când este combinată cu alte metode pentru combaterea anxietății.

Pentru a profita de valoarea nutritivă a frunzelor de dafin se recomandă să le zdrobiți. Frunzele de dafin proaspete  pot fi, de asemenea, folosite în mâncare, deși această metodă este mai puțin obișnuită. Atât frunza de dafin uscată, sub formă de pulbere, cât și frunza de dafin proaspătă tind să aibă o aromă mai puternică decât frunza de dafin întreagă și uscată.

Pentru a combate anxietatea, se recomandă să ardeți frunzele de dafin.

 

Distribuie articolul: