Avocatul Igor Hlopețchi, fiul fostului comisar Igor Hlopețchi, care a fost achitat în iulie 2024 de prima instanță pentru declarații false, a depus pe 26 mai o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită ca președinta Maia Sandu să fie supusă unei expertize psihiatrice, cu internare într-o instituție specializată pentru supraveghere pe o perioadă de 90 de zile. Cererea a fost depusă în cadrul procesului dintre șefa statului și Anna Mihalachi, acuzată de Maia Sandu că ar fi răspândit informații false care o denigrează, referitoare la bunelul președintei, scrie zdg.md.

Acțiunea lui Hlopețchi, avocatul Annei Mihalachi, a stârnit critici în spațiul public, fiind considerată de unii juriști drept un derapaj. Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților din Moldova (UAM), a declarat pentru ZdG că instituția pe care o conduce nu va face comentarii până când instanța nu va pronunța o decizie.

26 mai 2025. La Judecătoria Chișinău era programată o nouă ședință de judecată într-un litigiu inițiat de președinta Maia Sandu împotriva cetățenei Anna Mihalachi cu privire la apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale. Eduard Digore, avocatul șefei statului, a declarat pentru jurnaliștii de la TV8 că ședința s-a amânat din motive procedurale.

„(…) A fost înaintat un nou demers de către pârât și urmează să luăm cunoștință cu el. O să ne expunem în ședința următoare. Totodată, instanța a admis cererea reclamantei privind prezentarea probelor cu martori și urmează a fi citați acești martori în ședința de judecată”, a declarat avocatul Eduard Digore pentru TV8.

În demersul înaintat în instanță, Igor Hlopețchi, avocatul Annei Mihalachi, a cerut ca președinta Maia Sandu să efectueze o „expertiză psihiatrico-psihologică în condiții de staționar, cu internarea în instituția psihiatrică pentru supraveghere a expertizatei timp de 90 de zile”. Cererea a fost publicată pe canalul de Telegram „Observatorul”, în spatele căruia ar sta chiar avocatul Igor Hlopețchi.

Informația că Hlopețchi ar fi administratorul din umbră al canalului de Telegram a fost publicată anterior de portalul Crime Moldova.

În opinia părții pârâte se atestă niște elemente de fabulații, manipulări care implică necesitatea unor specialist cu pregătire în domeniu, care să efectueze cercetările de rigoare și să ne indice dacă în cererea de chemare în judecată au fost indicate cu bună-știință date false cu scopul de a duce în eroare atât opinia publică, cât și de a se răfui cu cetățenii acestei țări”, a spus avocatul Igor Hlopețchi pentru jurnalista TV8, Viorica Tataru.

Reacția Președinției

Solicitat de ZdG, purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale de la Chișinău, Igor Zaharov, a declarat că „nu putem comenta această inepție”.

Eduard Digore, avocatul care îi reprezintă interesele președintei Sandu, a menționat pentru ZdG că demersul „nu este un act care poate fi calificat cumva, pentru că nu este întemeiat”.

„Chem toți colegii să condamne asemenea derapaje”

Avocata Violeta Gașițoi a criticat dur cererea lui Hlopețchi, subliniind că „un proces de judecată nu este un teren de joacă pentru abuzuri de drepturi”.

„Rușine unei astfel de acțiuni din partea unui avocat! Un proces de judecată nu este un teren de joacă pentru abuzuri de drepturi, ci un spațiu care presupune respect față de lege, demnitate profesională și receptivitate față de toți participanții – fie ei reclamanți, pârâți sau judecători.

A cere internarea pentru evaluare psihiatrică a președintei Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, fără probe clare, fără fundament juridic, fără respect față de instituțiile statului, nu doar că este o acțiune aberantă, dar și una care pătează grav imaginea avocaturii. Avem o președintă recunoscută și respectată pe plan internațional, o femeie care ne reprezintă cu demnitate în fața lumii întregi. Să lansezi astfel de cereri lipsite de temei, în numele profesiei de avocat, înseamnă să discreditezi nu doar propria persoană, ci întregul corp profesional. Chem toți colegii avocați și toți cetățenii care prețuiesc legea, decența și instituțiile statului să condamne ferm asemenea derapaje.

Respectul față de lege începe cu respectul față de adevăr. Iar profesia de avocat cere mai mult decât vorbe: cere onoare. Avocații nu trebuie să susțină toate aberațiile clienților săi, dacă va zice ca aceasta a fost dorința clientului”, a spus avocata într-o postare pe Facebook.

Comentând demersul avocatului, fostul viceministru al Justiției Nicolae Eșanu a calificat comportamentul lui Igor Hlopețchi drept „degradant”. El susține că „o breaslă profesională sănătoasă nu poate tolera asemenea derapaje”.

„Am citit titlul «Procesul dintre Maia Sandu și Anna Mihalachi a fost amânat. Avocatul pârâtei cere expertiză psihiatrică pentru președintă» și mă simt obligat să condamn ferm comportamentul degradant al avocatului (…). Iar celor care încurajează sau tolerează asemenea fapte, vreau să le spun cu toată tăria că nu este departe timpul când vor țipa ca din gura de șarpe că au căzut victime ale unui nou «luptător cu regimul» sau a luptătorilor pentru un alt sop nobil. Faptul că și avocatul reclamantei a comis ceva similar categoric nu poate fi o scuză”, a spus Eșanu pe pagina sa de Facebook, adesea, un critic al actualei guvernări.

Distribuie articolul: