Ce se întâmplă atunci când minorii comit acțiuni ilegale intenționate ori din imprudență? Sunt ei pasibili de răspundere penală, administrativă ori civilă? La aceste întrebări a încercat să răspundă avocata Violeta Gașițoi, într-o postare pe Facebook. Totul a pornit de la cazul violent din capitală, în care o minoră a fost bătută, menționează Agora

Importantă este calificarea corectă a infracțiunii

„Din înregistrările video și din descrierea scurtă care a devenit cunoscută publicului avem următoarele fapte: Un grup de fete, din video se vede că sunt patru, acestea aplică intenționat violența fizică și psihică  asupra unei alte fete (victima). La fel, observăm că ele nu încetează să lovească în victimă, chiar după ce au observat că i-au spart nasul, buza și fata sângerează, ele se apropie și lovesc în continuare, comentând că nimic nu o să-i fie. Infracțiunea este destul de gravă, săvârșită cu vinovăție intenționată și fără regret. Din probele care au fost făcute publice, observăm că agresoarele, absolut toate, își dau seama de caracterul prejudiciabil al acțiunilor sale și își doresc să comită aceste acțiuni și le comit”, concluzionează avocata.

Violeta Gașițoi explică, în continuare, că „foarte important este ca poliția și procuratura să califice infracțiunea comisă corect”. În funcție de această calificare juridică, minorele pot fi trase la răspundere penală, dacă au împlinit 14 ani.

Potrivit Codului Penal a Republicii Moldova, persoanele fizice, care au vârsta între 14 și 16 ani, sunt pasibile de răspundere penală numai pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute la:

art.145, 147, 151, 152 alin.(2), art.164, 166 alin.(2) şi (3), art.171, 172, 175, 186-188, 189 alin. (2)–(6), art. 190 alin. (2)–(5), art. 192 alin. (2)–(4), art. 1921 alin. (2) şi (3), 196 alin.(4), art.197 alin.(2), art.212 alin.(3), art.217 alin.(4) lit.b), art.2171 alin.(3) şi alin.(4) lit.b) şi d), art.2173 alin.(3) lit.a) şi b), art.2174, art.2176 alin.(2), art.260, 268, 270, 271, art.275, 280, 281, 283-286, 287 alin.(2) şi (3), art.288 alin.(2), art.290 alin.(2), art.292 alin.(2), art. 317 alin.(2), art.342.

„După cum observăm, în situația în care organul de urmărire penală va avea toate probele necesare și va califica acțiunile agresoarelor conform art. 287 alin (2) Cod Penal – Huliganismul (cel mai probabil că aceasta va fi calificarea), această infracțiune, dacă a fost comisă de două sau mai multe persoane, se pedepsește cu amendă în mărime de la 750 la 1.350 de unități convenționale (37.500 – 67.500 de lei) sau cu închisoare până la cinci ani”, adaugă apărătoarea.

Aceasta menționează că huliganismul presupune „acțiuni intenționate care încalcă grosolan ordinea publică, însoțite de aplicarea violenței asupra persoanelor sau de amenințarea cu aplicarea unei asemenea violențe, precum și acțiuni care, prin conținutul lor, se deosebesc printr-un cinism sau obrăznicie deosebită”.

Dacă minorii nu au împlinit 14 ani…

Iar în cazul în care minorii complice la comiterea infracțiunii nu au împlinit 14 ani, răspunderea pentru acțiunile acestora o poartă părinții:

„Organul de urmărire penală urmează să îi sancționeze contravențional pe părinți conform art. 63 – Neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului. Potrivit legii, în situația în care părinții nu și-au îndeplinit corespunzător obligațiile de educare și de instruire a copilului, iar, ca urmare a lipsei de supraveghere a copilului, aceștia au săvârșit fapte socialmente periculoase, se sancționează cu amendă de la 15 la 25 de unități convenționale (750 – 1.250 de lei), aplicată părinților ori persoanelor care îi înlocuiesc, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității până la 40 de ore”.

Violeta Gașițoi a adăugat că „din câte putem observa, minorele au comis, din lipsa de supraveghere de către părinți, o faptă socialmente periculoasă, cauzând prejudiciu sănătății unei alte persoane”. Mai mult, părinții victimei au dreptul să solicite de la toate participantele la infracțiune prejudicii morale și materiale, înaintând o acțiune civilă în acest sens.

Lecție pentru autorități

Avocata menționează însă că autoritățile ar trebui să vină cu soluții de prevenire a astfel de cazuri, iar când nu a fost posibilă prevenirea – cu sancțiuni.

„Nu este nimic complicat, e nevoie doar de o dorință din partea autorităților de a introduce un obiect obligatoriu în școli – educația juridică. Copiii trebuie să cunoască care vor fi sancțiunile aplicate pentru acțiunile lor și care sunt consecințele pentru viitorul lor. Îi protejăm pe minori prea mult, deși ei trebuie să știe că au și responsabilități”, susține Violeta Gașițoi.

Menționăm că trei dosare penale au fost deschise în cazul elevei batjocorite de un grup de fete în sectorul Ciocana al capitalei. Despre asta a anunțat șeful-adjunct al Poliției Chișinău, Lilian Luca, care a a dat asigurări că persoanele vinovate vor fi pedepsite conform legii.

Sursă: Agora