Comunicat de presă emis de compania Avia Invest:

“În urma acțiunilor ilegale întreprinse de autoritățile din Republica Moldova în vederea încheierii unui nou contract de concesiune pentru activele Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest SRL face următoarele declarații:

 1. Nu vă lăsați înșelați de sloganul unui stat capturat. Întreprinderea de Stat “Aeroportul Internațional Chișinău” nu are niciun drept legal de a gestiona activele aeroportului.
 2. Orice contract semnat în numele “Aeroportului Internațional Chișinău” din martie 2023 nu este valabil și este nul.
 3. Toate acțiunile autorităților în procedura de licitație pentru un nou contract de concesiune vor fi imediat contestate în instanțe. De asemenea, KomaksAvia Airport Invest Ltd din Cipru (asociată cu 95% din acțiunile Avia Invest) va contesta orice acțiune a autorităților la arbitrajul internațional.
 4. Recomandăm firmelor internaționale interesate să participe la licitație să examineze cu atenție aspectele legale înainte de a încheia un nou contract de concesiune, deoarece toate acțiunile autorităților sunt ilegale și vor avea consecințe legale corespunzătoare.
 5. Avia Invest SRL a gestionat cu succes activele Aeroportului Internațional Chișinău începând din 2013, în baza unui contract de concesiune care nu a fost anulat sau reziliat în mod legal.
 6. În martie 2023, cu sprijinul direct al Guvernului, prin folosirea unui atac raider, puterii politice și influenței asupra judecătorilor, Agenția Proprietății Publice a preluat forțat controlul asupra activelor concesionate și documentelor legale ale Aeroportului Internațional Chișinău, intrând în clădirea administrativă a Avia Invest. Mai mult, Autoritatea Aeronautică Civilă, fără temei legal, a retras imediat certificatul de operator al aeroportului.
 7. Toate aceste acțiuni au avut loc fără o hotărâre irevocabilă a instanței de judecată și au implicat organe de aplicare a legii (mascați), în încălcarea normelor legale naționale și internaționale.
 8. Dorim să vă informăm că “Avia Invest” a contestat toate actele și ilegalitățile comise de Agenția Proprietății Publice și de alte autorități în procesul ilegal de preluare a activelor aeroportului. Toate procesele în instanță (mai mult de 15 în total) sunt în curs de desfășurare.
 9. După cum se știe, sistemul de justiție din Republica Moldova este sub influență politică directă și continuă să execute instrucțiunile politice ale partidului aflat la putere, așa cum au confirmat de nenumărate ori experții și organizațiile internaționale influente.
 10. Compania va continua să-și protejeze drepturile legale, iar în cele din urmă, vom obține restituirea activelor Aeroportului în gestiunea Avia Invest, cu anularea/revizuirea tuturor actelor legale realizate de Agenția Proprietății Publice și de alte autorități, precum și recuperarea prejudiciului cauzat de toate persoanele și companiile implicate pe durata până la returnarea activelor la Avia Invest SRL. Vom apela cu siguranță la CEDO.
 11. De asemenea, vă reamintim că disputa dintre compania KomaksAvia Airport Invest și Republica Moldova este în prezent în curs de examinare la Curtea de Apel Suedeză. Obiectul disputei include și acțiunile ilegale ale autorităților în rezilierea forțată a contractului de concesiune. Această dispută nu a fost încă examinată în fond din motive procedurale, și nu se poate afirma că Moldova a obținut vreo victorie. Autoritățile din Republica Moldova induc în prezent în eroare atât investitorii potențiali, cât și societatea civilă cu privire la decizia Arbitrajului de la Stockholm.
 12. Compania “Avia Invest”, prin avocații săi locali și internaționali, este deschisă să furnizeze oricărei persoane sau companii interesate informații și documente legale referitoare la disputele și relațiile cu autoritățile. Persoanele și companiile interesate pot lua legătura cu directorul companiei prin email la [email protected].”

Distribuie articolul: