Un francez a petrecut 113 de zile plutind peste Oceanul Atlantic într-un butoi special construit astfel încât să fie propulsat doar de curenții oceanici. În vârstă de 72 de ani, Jean-Jacques Savin, a părăsit Insulele Canare din Spania în decembrie 2018, iar acum este pe punctul de a ajunge la final de drum.

Potrivit AGORA.md, câteva zile în urmă bărbatul a scris pe pagina sa de Facebook că era la 750 de km distanță de insula St. Martin, dar plutise doar 250km din cauza vântului slab.

„Nu există nici o grabă, să-i dăm timpului timp. Vor veni câteva zile favorabile care mă vor duce către Sud-Vest”, a scris francezul.

Cu nici un motor, vele sau padele, ambarcațiunea neobișnuită s-a bazat în totalitate pe vânt și curenții oceanici pentru a-l duce pe Savin 4.800 de kilometri: de pe Insulele Canare până în Caraibe.

Bărbatul a petrecut câteva luni construind capsula în formă de butoi, folosind placaj acoperit cu rășină, suficient de rezistent pentru a rezista valurilor puternice.

Butoiul are o lungime de 3 metri și 2,10 metri lățime. Totodată, are o mică zonă de bucătărie și o saltea cu curele pentru al împiedica să fie aruncat din pat în timpul turbulențelor. Ambarcațiunea are, de asemenea, un panou solar care generează energie pentru comunicare și poziționarea prin GPS.

Pe măsură ce se deplasează, Savin plasează marcatori în ocean pentru a ajuta oceanografii să studieze curenții oceanici. La sfârșitul călătoriei, Savin însuși va fi studiat de către medici pentru efectele acestei călătorii pentru sănătatea lui.

Totodată, acesta postează periodic, inclusiv coordonatele GPS care urmăresc călătoria sa. El a descris călătoria sa ca o „trecere în timpul căreia omul nu este căpitanul navei sale, ci un pasager al oceanului”.

Aventura lui Savin, care va costa puțin peste 65 de mii de dolari a fost finanțată de producatorii francezi de barili si crowdfunding.

Savin speră să-și încheie călătoria pe o insulă franceză, cum ar fi Martinica sau Guadelupa. „Acest lucru ar fi mai ușor pentru documente și pentru aducerea barilului înapoi”, a declarat el pentru AFP.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: