Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, alături de directorul Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, a semnat Acordul de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții. Acest acord facilitează finanțarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului autostrăzii prin mecanismul european „Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic” (EPIC). Acest demers reprezintă primul pas în construirea autostrăzii, ce consolidează legătura Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Până în anul 2024, se preconizează finalizarea studiului de prefezabilitate, iar până la sfârșitul anului 2025, se va încheia și studiul de fezabilitate pentru Autostrada Ungheni – Chișinău – Odesa. Aceste documente vizează colectarea informațiilor privind starea actuală a infrastructurii rutiere, intensitatea traficului planificată și evaluarea economică. De asemenea, vor fi stabilite punctele geografice și parametrii tehnici esențiali (lățime etc.) ai autostrăzii.

Autostrada propusă va conecta centrele economice și industriale ale Republicii Moldova, Ucrainei și României, facilitând comerțul și contribuind la dezvoltarea economică și socială. Acest proiect aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană din perspectiva infrastructurii. Ministrul a subliniat dorința de a accelera procesul, conștientizând totodată că astfel de proiecte necesită timp. Recuperarea acestor întârzieri este crucială, iar etapele ulterioare, cum ar fi proiectarea, identificarea resurselor financiare, licitația și începerea lucrărilor, sunt planificate în următorii ani.

Construcția autostrăzii se încadrează printre proiectele naționale ale Planului de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei 5+.

Distribuie articolul: