Scriitoarea britanică J.K. Rowling, autoarea seriei literare „Harry Potter”, a anunţat luni că a primit numeroase ameninţări cu moartea din partea unor activişti pentru drepturile persoanelor transgen, care o acuză de transfobie. 

„Am primit până acum atât de multe ameninţări cu moartea, încât aş putea să-mi acopăr întreaga casă cu ele, dar, cu toate acestea, nu am încetat să-mi exprim părerile”, a declarat celebra scriitoare britanică într-o serie de mesaje publicate pe Twitter.

Conform nypost.com, autoarea totodată a anunțat, faptul că trei activişti s-au fotografiat în faţa casei sale săptămâna trecută cu semne: „libertate pentru persoanele trans” și „drepturile persoanelor trans”. Mai mult decât atât, bărbații s-au poziționat astfel încât adresa scriitoarei să fie foarte bine vizibilă. Și aceste fotografii au fost distribuite pe Twitter. Ea îi acuză pe cei trei activişti care au distribuit adresa locuinţei sale în spaţiul online și spune că au făcut acest lucru pentru a o „intimida şi împiedica să apere drepturile femeilor bazate pe sexul biologic”.

Scriitoarea susține că activiștii pentru drepturile transsexualilor i-ar dori moartea. Iar toate aceste lucruri au început să se întâmple anul trecut, după ce Rowling a publicat pe Twitter un mesaj ironic referitor la menstruație. Acesta era însoțit de un articol tematic despre ciclu și s-a întrebat cum pot fi numite cu un singur termen toate persoanele care au menstruație.

„Sunt sigură că a existat cândva un cuvânt pentru oamenii cu ciclu menstrual. Să mă ajute cineva. Feumeie? Fameie? Feemeia?”, a scris în anul 2020 autoarea. Aceasta a fost apoi aspru criticată de anumiţi internauţi.

Atunci, când au apărut aceste contraziceri, a intervenit chiar și Daniel Radcliffe, actorul care a interpretat rolul lui Harry Potter. El a recunoscut că evoluția sa a fost determinată direct de cărțile autoarei, dar a mai adăugat că se simte obligat să-și spună punctul de vedere, deoarece a colaborat 10 ani în cadrul unui proiect dedicat personelor LGTBQ. 

„Femeile transgender sunt femei. Orice declarație contrară le anulează identitatea și demnitatea de persoane transgender și este împotriva recomandărilor specialiștilor în sănătate care au mai multă expertiză în domeniu”, a scris Radcliffe. El speră că declarațiile controversate ale scriitoarei despre transgenderi să nu „păteze” seria Harry Potter.

Opiniile scriitoarei despre problemele transgender din ultimii câțiva ani, în care ea se opune modificării legilor identității de gen au câștigat un loc controversat pe rețelele de socializare, mulți acuzând-o de transfobie. 

Potrivit ottawacitizen.com în Marea Britanie au loc dezbateri intense între apărătorii drepturilor persoanelor transgen și o serie de intelectuali care sunt acuzați de transfobie.

Datele Biroului naţional pentru statistică din Regatul Unit arată că britanicii transgen sunt expuși unui risc de două ori mai mare de a deveni victime ale unei infracțiuni sau crime decât restul populației.