Autoritățile australiene au anunțat miercuri că au reușit să găsească o mică capsulă radioactivă care a dispărut săptămâna trecută. Serviciile de urgență „au găsit literalmente un ac într-un car de fân”, au raportat autoritățile de stat din Australia de Vest.

Dispozitivul s-a pierdut în timp ce era transportat, iar serviciile de urgență au lansat imediat o amplă căutare pentru a-l localiza pe un traseu de 1.400 km.

Gigantul minier Rio Tinto și-a cerut scuze pentru pierderea dispozitivului, care ar fi putut reprezenta un pericol grav pentru localnici.
Capsula, care măsoară 6 milimetri în diametru și 8 milimetri lungime, conține o cantitate mică de cesiu-137, care poate provoca leziuni ale pielii, arsuri sau radiații.

În timpul perchezițiilor, serviciile de urgență au folosit echipamente specializate, inclusiv detectoare de radiații.

Anunțând descoperirea miercuri, serviciile de urgență de stat au adus un omagiu „muncii în echipă între agenții în fața unor șanse aparent insurmontabile”.

O zonă uriașă de căutare
Dispozitivul era folosit la o mină din îndepărtata regiune Kimberley. Compania Rio Tinto a promis săptămâna trecută că va declanșa o anchetă cu privire la cele întâmplate.

Zona de căutare a capsulei pierdute a fost enormă, aproximativ echivalentă cu distanța rutieră de la Caracas la Bogotá sau de la Washington DC la Orlando, Florida, în Statele Unite.

Dispozitivul face parte dintr-un densimetru, care este comun în industria minieră. Era folosit la mina Gudai-Darri a lui Rio Tinto, în îndepărtata regiune Kimberley.

Capsula pierdută este mai mică decât o monedă australiană de 10 pene.

Contorul de apă era transportat de o companie contractuală, care l-a colectat de la mine pe 12 ianuarie pentru a fi transferat la o unitate de depozitare din suburbiile de nord-est a Perth, Australia.

Când a fost despachetat pentru inspecție pe 25 ianuarie, indicatorul s-a dovedit a fi rupt și capsula radioactivă nu se afla acolo.

De asemenea, îi lipsea unul dintre cele patru șuruburi și șuruburi de fixare.

Autoritățile au spus că vibrațiile în timpul tranzitului ar fi putut cauza slăbirea șuruburilor, cauzând căderea capsulei prin golurile din carcasă și camion.

Distribuie articolul: