Au fost atât de atrase de IT, încât au decis să-și lase de o parte diplomele obținute anterior și au ales să învețe bazele unui domeniu ce se dezvoltă extrem de rapid. Aproximativ 1000 de fete și femei din Republica Moldova a ajuns deja pe ultima sută de metri a unui program național de instruire în domeniul IT, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.

Participantele studiază bazele limbajelor de programare, adică își antrenează capacitățile pentru a deveni Front-End Developer. După cele 9 luni de studii și teme practice, fetele vor putea cu ușurință să creeze interfața unui site sau a unei aplicații web și să-și găsească un post de muncă în domeniu.

 

„Am făcut cursuri online, iar acum lucrez la o companie internațională din domeniul IT”

Veronica Chirilă și-a dorit din totdeauna să studieze IT-ul, însă circumstanțele vieții au ghidat-o, la acea vreme, să se înscrie la Facultatea de Economie, specializarea Contabilitate. A făcut facultatea, și-a luat diploma și a lucrat în lumea cifrele timp de mai mulți ani. Tot cifrele, alături de limbajele alcătuite de acestea, o tentau să meargă la cursurile de IT. Decizia finală de a studia sintaxele limbajelor de programare a venit după ce soțul a încurajat-o să studieze online acest domeniu.

„Îmi place domeniul IT, însă nu am avut posibilitatea să-l studiez mai înainte. Datorită acestor cursuri și a lecțiilor online oferite, am făcut partea de Front-End, după care mai studiat și Back-end-ul. La început mi-a fost greu, temele mi se păreau complicate pentru că era un volum mare de informații care trebuiau înțelese și asimilate. Iar eu nu aveam timp pentru temele practice decât seara, după ce reveneam acasă după ce toată ziua făceam rapoarte și calcule contabile”, spune Veronica.

„Dacă aș putea să-mi aleg un alt job, acesta va fi în domeniu IT”

Elena este profesoară de informatică și i-a plăcut întotdeauna să învețe ceva nou pentru a putea preda temele într-un mod mai interactiv. Acum studiază limbajele de programare pentru că-și dorește să împărtășească cunoștințele cu elevii săi, după ce se încheie concediului de îngrijire a copilului.

„Planific să revin la școală, la predare, pentru că pedagogia este prima mea dragoste. La aceste cursuri am aflat foarte multe lucruri noi pe care aș putea să le implementez în procesul de predare – învățare cu elevii. În prezent, sunt acasă, dar cunoștințele acumulate le împărtășesc cu soțul meu. Cu ajutorul acestor informații îi este mult mai ușor să predea tema. Spre exemplu, i-am propus recent să utilizeze un video la lecțiile sale de informatică. Tema a fost predată în 7 minute, elevii au fost super entuziasmați și totodată, a rămas mult timp pentru temele practice”, afirmă Elena Chistol.

Tânăra spune că dacă ar avea posibilitatea să-și găsească un nou loc de muncă, cu siguranță va alege ceva în domeniul IT pentru că-și dorește ca cei mai bun specialiști în domeniu să rămână în țară, ea urmând să le dea un exemplu bun de urmat.

Și Valentina face parte din studentele care au decis să învețe ceva nou pentru ea în perioada concediului de îngrijire a copilului.

„Actuala mea profesia mea este inginerie și managementul calității, ține de standardizare, de documentație. Sunt în concediu de îngrijire a copilului și am un pic de timp liber pe care am decis să-l utilizez pentru cursurile de IT. Cunoștințele acumulate la acest curs le-am aplicat doar pentru mine, am făcut site-uri, un CV online pe care îl poți deschide în baza unu link, iar angajatorul vede experiența ta în format online. Cursurile acestea sunt extrem de utile, însă ai nevoie de foarte multă muncă și practică. La prima lecția nu înțelegeam nimic, de aceea a trebuit să muncesc mult pentru a putea face temele pentru acasă. Îmi place foarte mult ceea ce învățăm și mă gândesc că dacă o să continui tot, s-ar putea pe viitor să las profesia pe care o am”, zice Valentina Donici.

Pe parcursul programului, participantele studiază HTML, CSS, Javascript, VueJS+ES 6 și sunt obligate să acumuleze punctele necesare pentru a absolvi aceste cursuri.

„Scopul Programului este de a încuraja fetele și femeile din Moldova să valorifice oportunități de carieră în cadrul celei mai dinamice industrii – cea a tehnologiei informației. În prezent, cererea de specialiști calificați în companiile IT este foarte înaltă, pe de altă parte, domeniul IT oferă condiții de activitate și creștere profesională foarte avantajoase. Prin astfel de inițiative, ATIC își propune să susțină mediul privat din țară și să contribuie la pregătirea resurselor calificate, creând în același timp premise care să asigure participarea deplină a femeilor într-un sector cu înaltă valoare adăugată”, adaugă Ana Chirița, Director Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și al UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor). Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.

 

Distribuie articolul: