S-a născut cu greutatea de 530 g și ajuns să fie externată 100 de zile mai târziu, cu greutatea de 2.800 de g. Așa începe povestea de viață a micuței Anghelina, primul copil în familia Șevțov. Fetița a venit pe lume la termenul de 23 de săptămâni, iar medicii spun că astfel de cazuri de succes sunt extrem de rare, menționează Agora

Copilul s-a născut pe 21 septembrie, moment din care echipa de medici de la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” au început lupta pentru viața și sănătatea fetei.

Născută de doar 530 de grame, Anghelina a scăzut în greutate în următoarele două săptămâni până la 420 de grame. Astfel de cazuri de prematuritate extremă sunt unice în R. Moldova, spun medicii.

„Copilul a avut probleme caracteristice prematurilor, cu o prematuritate extremă, pentru că vorbim de copii mai mici de 750 de g și cu termen la limita viabilității, o zonă grea. Dar într-adevăr a fost un copil foarte puternic pentru că a trecut cu brio toate problemele pe care le-a avut”, spune Dorina Rotaru, șefa serviciului neonatal pediatric, la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.

Anghelina s-a aflat în grija medicilor 100 de zile, dintre care 70 de zile a fost în Secția de reanimare.

„La moment, copilul manifestă o anemie care este caracteristică pentru copiii prematuri, deoarece ei necesită administrarea preparatelor de fier chiar pe parcursul primului an de viață. În rest, evaluarea copilului se va face lunar pentru a vedea cum crește copilul, antropometria, să vedem rezultatele lui neurologice”, explică medicul.

Alina, mama fetiței a fost mereu alături. Iar medicii au avut grijă să o îndrume pas cu pas. Ea a învățat să atragă atenția la comportamentul copilului: cum respiră, cum privește, cum se alimentează. La fel, cunoaște cum să intervină și când să apeleze la medici în posibile cazuri urgente.

În secția plină de utilaje și echipament medical, mama intra, la fiecare trei ore, să-și îngrijească copilul.

„Am avut foarte multe gânduri și emoții. Spuneam că totul o să fie bine, doar așa mă gândeam. Și din partea medicilor a fost susținere că totul o să fie bine. Când intram în secție, plângeam și spuneau să nu plâng că ea luptă și luptăm și noi cu dânsa.

La externare, micuța Anghelina a ajuns să cântărească 2.800 de grame. Conform termenului corectat de gestație sau vârsta corectată, copilul are acum 1 lună și 1 săptămână. Iar medicii spun că fetița se dezvoltă conform normei.

„Le mulțumesc foarte mult, din suflet, că au fost alături de mine și m-au susținut și moral și psihologic. Au fost și au zis că o să fie bine și bine a fost. Le mulțumesc din suflet că au avut grijă de Anghelina și au adus pe lume o fetiță frumoasă și perfect sănătoasă”, spune mama copilei. Copilul a fost externat acasă și urmează să vină periodic la control medical.