Copiii care nu au frecventat școala sau grădinița mai mult de trei zile nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificate de control (certificat de contact) de la medicul de familie. O decizie în acest sens a fost aprobată de Ministerul Sănătății care a emis astăzi, 7 septembrie 2020, o circulantă în acest sens. Totuși, dacă copilul a suportat în acest interval o infecție respiratorie, inclusiv COVID-19, documentul medical este obligator.

Decizia a fost luată de responsabilii de la Ministerul Sănătății pentru a diminua circuitul neargumentat  al persoanelor în instituțiile medicale. Părinții vor semna o declarație pe propria răspundere precum că copilul nu a fost bolnav și nu a intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19 în perioada zilelor absentate, potrivit AGORA.

De altă parte, dacă copilul în perioada absenței a suportat o infecție respiratorie, sau COVID-19, consultația medicului de familie devine obligatorie, cu eliberarea unui certificat medical ce confirmă însănătoșirea copilului și admiterea lui în colectivități.

În cazul în care copilul a stat în carantină de 14 zile, pentru că a contactat cu o persoană infectată, certificatul medical nu va fi solicitat la școală sau grădiniță.

Este de menționat că circulanta prevede că în cazul copiilor, ai căror părinți refuză fără argument vaccinarea, admiterwa în colectivități nu va fi permisă.

Sursa: AGORA.md