Dacă ar exista un titlu pentru „cel mai călător cuplu din Republica Moldova”, Dorina Cojocaru și Alex Filipschi ar ocupa mereu întâietatea. Cuplul bifează an de an tot mai multe destinații incluse pe lista „to visit”, iar acum se află într-o nouă escapadă. Până să ajungă în Australia, soții au explorat Malaezia - o destinație în care exotismul e completat de o arhitectură și istorie care stârnesc fiori. Ce impresii le-au rămas în memorie după aterizarea la Kuala Lumpur, vedeți mai jos.

18578760_1610478845658854_2055628455_nCapitala Malaeziei – un oraș al zgârie-norilor:

„Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, este un oraş superb, pe care în vacanța în lanț din ianuarie nu am reușit să-l explorăm. Având ca simbol foarte cunoscut Turnurile Petronas, acest oraş multicultural ne-a descoperit imaginea neașteptată a Malaeziei moderne.

Punctul de culminație turistică aici îl fac Turnurile Petronas, care în anul 1998 erau cele mai înalte din lume şi au rămas aşa până în 2004, când o altă construcţie (din Taiwan) le-a luat locul în top. Până în vârful antenelor, turnurile măsoară în totalitate 450 de metri, au 88 de etaje, sunt unite printr-un pod la etajul 41 şi găzduiesc, în interior, sediile celor mai mari corporaţii din lume. De la această înălțime am admirat atât ziua, cât și noaptea, superbul oraș – zgârie-nori.

În ultimul an ne-am obișnuit atât de mult cu înălțimile din nori, încât lumea păsărilor ne-a devenit oarecum mai înțeleasă.”

xsxs

Cel mai mare parc de păsări, din lume, se află aici:

„Plăcut ne-a impresionat și Kuala Lumpur Bird Park (cel mai mare parc de păsări din lume), care se întinde pe aproape 9 ha și găzduieşte peste 3000 de păsări din peste 300 de specii. Aici am avut parte și de un spectacol live cu dresaj de papagali în amfiteatru.”

La fel ca și cea mai mare grădină de fluturi, din lume:

„Având o mare pasiune pentru fluturi, practic revenirea în Malaezia a fost sporită de curiozitate. Am vizitat Butterfly Garden, renumită prin titlul celei mai mari grădini de fluturi din lume, cu peste 6000 de exemplare, aparţinând a peste 150 de specii. Cu toate astea, roiurile de fluturi nu ne-au răsturnat, fiindcă ajunși la oră de seară, aceștia dormeau pe sub frunze.”

d1

Curiozitate: în Malaezia, trenurile sunt dotate cu vagoane speciale, pentru femei:

„Experința ne confirmă că ajunși în această parte a Asiei, nu ai cum rata templele hinduse, săpate în stâncile înalte din afara orașului. Astfel, Batu Caves este punctul de atracție în acest sens. În drum spre templu, am observat că și aici fiecare tren are câte un vagon special (exclusiv) pentru femei! Probabil e normal într-o țară musulmană.”

kuala

mincareO bucătărie care uluiește până și papilele gustative:

„Vorbind de gastronomie, nu e perioada mea forte, în care m-aș arunca la degustări, de aceea suntem extrem de selecți cu experimentele. Deși pentru mâncarea malaeziană, cică vin cetățenii țărilor vecine aici. Cu totul altceva putem spune despre fructe! Topul celor mai ciudate fructe din lume l-am mai completat, rămânând încă vreo 7 pe care vreau să cred ca le vom găsi în Australia, următoarea destinație din intinerar.

În concluzie, deși se află la cca 8000 km distanța de Chișinău, Malaezia poate fi ușor calculată ca 10 ore de zbor confortabil cu business class-ul oferit de compania Turkish Airlines.”

Foto: arhiva personală