Motivația are de-a face cu dorința oamenilor de a îndeplini sarcinile și este influențată de factori interni și externi.

Cercetătorii încă lucrează pentru a înțelege ce factori din creier influențează motivația.

Un studiu recent a constatat că nivelurile de antioxidant GSH, care pot fi crescute prin modificarea dietei și a stilului de viață, pot influența nivelul de motivație.

Oamenii doresc adesea să facă mai multe într-o zi, dar uneori este greu să te simți motivat să duci la bun sfârșit sarcinile. Mai mulți factori influențează motivația, dar există multe despre fiziologia din spatele motivației pe care experții nu le înțeleg complet.

Un studiu recent publicat în eLife a constatat că nivelurile de glutation – antioxidant dintr-o anumită parte a creierului joacă probabil un rol cheie în nivelurile de motivație.

Se poate crește nivelul de glutation prin surse alimentare, de exemplu, mâncând alimente bogate în sulf, cum ar fi carnea, ouăle și cerealele și consumând mai multe lactate și proteine din zer.

Factorii care influențează motivația

Motivația implică energia și perseverența oamenilor pentru a realiza sarcini și obiective. Motivația îi ajută pe oameni să reușească la locul de muncă și în alte sfere ale vieții, permițându-le să-și satisfacă nevoile.

Mulți factori influențează motivația, inclusiv mediul, istoria și sănătatea fizică a oamenilor.

Experții au venit cu mai multe teorii care încearcă să explice ce determină motivația. Cu toate acestea, există multe despre mecanismele de bază ale motivației pe care experții încă nu le înțeleg pe deplin.

Glutationul și motivația

Cercetătorii acestui studiu au analizat modul în care stresul oxidativ și nivelurile de antioxidanți pot influența motivația. Stresul oxidativ are de-a face cu moleculele dăunătoare (radicalii liberi) pe care organismul le produce ca produs secundar al metabolismului. Antioxidanții ajută la neutralizarea acestor radicali liberi.

Unul dintre cei mai des întâlniți antioxidanți din creier este glutationul.

Dr. Erika Gray, director medical și co-fondator al ToolBox Genomics, a explicat pentru Medical News Today:

„O modalitate prin care corpul tău elimină stresul oxidativ este prin antioxidanți, iar glutationul este unul dintre antioxidanții primari. Glutationul este antioxidantul intern al corpului și este produs în ficat din aminoacizii cisteină, glutamat și glicină.”

Glutationul, spre deosebire de majoritatea antioxidanților care sunt derivati ​​din plante, poate fi produs în mod natural de ficat. Cu toate acestea, se știe că nivelurile acestui antioxidant scad în mod natural odată cu vârsta. Prin urmare, poate fi important să obții mai mult glutation prin alimente.

Cercetătorii au analizat modul în care nivelurile acestui antioxidant într-o anumită zonă a creierului, nucleul accumbens, au influențat motivația. În primul rând, cercetătorii au folosit spectroscopie de rezonanță magnetică de protoni pentru a examina nivelurile de  glutation din creierul de șobolan și uman.

Ei au descoperit că nivelurile mai ridicate de glutation au fost asociate cu performanțe mai consistente și mai bune în sarcinile care necesită efort.

Ei au putut apoi să analizeze mai mult cauzalitatea prin experimente cu șobolani. Ei au descoperit că scăderea nivelurilor de glutation a redus eforturile șobolanilor de a îndeplini sarcinile bazate pe efort.

Când șobolanii au primit un precursor al glutationului pentru a crește nivelulsău în  creier, performanța lor s-a îmbunătățit.

Autorul studiului, profesorul Carmen Sandi, director al Laboratorului de Genetică Comportamentală, Institutul Brain Mind de la EPFL din Elveția, a explicat pentru MNT:

„Am descoperit că nivelurile reale ale celui mai important antioxidant din nucleul accumbens – o parte a striatului ventral și un centru al sistemului motivațional al creierului – determină capacitatea de a continua să depună eforturi în timp pentru a obține recompense… studiul nostru sugerează că sistemul antioxidant din centrul creierului pentru motivație este esențial pentru a ne determina capacitatea de a continua cu sarcini care necesită efort, dar care oferă avantaje pentru noi/recompense.”

„Nutriția, inclusiv compușii care ajută sistemele antioxidante, este o modalitate bună de a îmbunătăți starea circuitelor creierului care reglează persistența în comportamentul nostru motivat. Alte experiențe de viață care ar fi bune sunt să faci exerciții fizice regulate, evitând în același timp nivelurile ridicate de stres sau mesele bogate în grăsimi și obezitatea.” spune doctor Carmen.

Distribuie articolul: