Toată lumea îl cunoaște pe Magnat, în special datorită hitului „Dă-mă mamă după Iura”, dar puțini știu că el este și sportiv de performanță. Anul acesta, Maxim Saculțan a participat la Jocurile Olimpice de la Paris, ca luptător de stil liber. Într-un interviu cu Dorin Galben, el a povestit cum a reușit să se califice la JO în ultima clipă, când aproape pierduse orice speranță, și de ce a revenit acasă fără medalie de la competiția internațională.

Până în ultima clipă, calificarea lui Maxim Saculțan, cunoscut de mulți drept Magnat, a fost incertă, scrie UNIMEDIA.

„Conform regulilor la Olimpiada din 2020, campionatul mondila era un turneu de calificare, primii 5 clasați se calificau la JO. Sunt două locuri de 3 și două de 5. În 2023, la Campionatul mondial din 2023 inițial au fost aceleași reguli, dar apoi s-au schimbat. Urma ca cei doi de pe locul 5 să se lupte între ei și cel mai bun să se califice. S-a scos un loc și s-a transformat la altă calificare. Eu la campionatul mondial am făcut 7 lupte, am reușit să ocup locul 5, dar pentru calificare m-am luptat cu luptătorul iranian, care urma acum să fie vicempanion olimpic și am cedat în acea luptă. Am rămas pe locul 5, dar necalificat. Automat al fost luat și pe lista de antidoping, în caz că îl prinde pe oricare din cei 5 calificați mai sus de mine sau nu ar participa din alt motiv. Atunci, luptătorul din Rusia s-a clasat pe locul 3 și automat s-a calificat la JO. În 2024, în martie – aprilie a urmat calificarea europeană, de la care se califică doar finaliștii – locurile 1 și 2. Datorită rezultatelor pe care le-am avut la campionatul mondial eram clasat în rating în primele numere și asta m-a făcut pe mine și încă 3 sportivi să fim despărțiți în grupe diferite și să avem o prioritate la acel campionat. Am câștigat lupta cu adversarul din Bulgaria, l-ma câștigat și urma să lupt cu adversarul din Georgia. La acel campionat am venit din pregătiri din Georgia, selecționata Moldovei s-a antrenat cu cea a Georgiei, de vreo trei ori am făcut antrenamente chiar și cu acest adversar. Deja mă vedeam cumva calificat, dar a căzut bucuria în scârbă. La antrenamente îl cîștigam, iar la competiție a fost o luptă egală. El era foarte pasiv, arbitrul a considerat că nu trebuie să îi dea pasiv, iar în ultimele 3-4 secunde, luptătorul din Georgia m-a tras din dres, fapt pentru care se acordă un punct celuilalt sportiv, arbitrul iarăși nu a văzut. Același arbitru a arbitrat alte două lupte, unde a făcut foarte multe greșeli și a fost descalficat pe 6 luni. Eu nu am depus contestație, pentru că asta durează, eram dezamăgit și demoralizat, știind că și la Campionatul mondial, și la calificarea europeană fusesem la un pas de la calificare. Urma calificarea mondială, unde deja era foarte greu să câștigi, prima luptă am câștigat-o, iar în a doua am cedat unui luptător din Coreea”.

În cele din urmă, totuși, Maxim Saculțan s-a calificat la Olimpiadă, datorită retragerii sportivilor ruși din competiție:

„Am aflat că meg la JO cu o lună înainte. Noi oricum eram tot timpul în pregătire, dar eu înțelegeam că șanse nu prea sunt. Mai ales că inițial i-au descalificat pe trei sportivi, iar celorlalți le-au permis. Atunci am înțeles că nu văd Olimpiada, dar în ultima lună s-a decis că nimeni din Rusia nu va pleca. Întâi i s-a acordat calificarea prietenului meu Radu Lefter, iar eu am stat pe stres puțin mai mult. Rușii singuri s-au retras oficial din jocuri, iar mie scrisoarea nu îmi venea, nu înțelegeam de ce. Două, trei zile nu am dormit, eram tare stresat, apoi a venit noutatea că luptătorul rus de 65 kg merge contra selecționatei lui și pleacă singur la JO. Și atunci mi-am zis: Maxim, ești foarte „norocos”, ai un noroc… Am înțeles că stau acasă, dar nu i-au permis să plece, apoi s-a anunțat că a avut o traumă, dar cred că nu i-au permis. Peste două zile mi-a venit și mie scrisoarea. Atunci am început să las frigăruiul…”.

Cum a reușit Maxim Saculțan să dea jos 10 kg în doar două săptămâni și să facă pregătirea pentru Jocurile Olimpice într-o singură lună, dar și ce l-a împiedicat să câștige o medalie la olimpiadă aflați din interviu. 

Distribuie articolul: