Despre misteriosul oraș Atlantida a pomenit, în scrierile sale cu titlul „Timaios si Critias”, marele filozof antic Platon. El scria că Atlantida a fost o civilizație deosebită din vest, ce ar fi cucerit partea de apus a Mării Mediterane. Atlantida, scria Platon, ar fi fost foarte dezvoltată în era bronzului, având o armată și o flotă numeroasă, iar din punct de vedere economic era mult peste civilizațiile existente la acel moment.

Filozoful grec, în faimoasa sa lucrare, scria că Atlantida avea o formă alungită de peste 700 km, cu un lanț muntos de-a lungul coastei și o întinsă câmpie în centru. După părerea lui Platon, Atlantida ar fi fost creată la momentul în care zeii din Olimp au împărțit lumea. Astfel, Atlantida i-ar fi revenit lui Poseidon, ocrotitorul mărilor și oceanelor.

Poseiodon ar fi fost cel ce a transformat Atlantida și poporul ei, atlanții, într-o zonă prosperă și bogată. Dar, odată cu creșterea prosperității, atlanții ar fi devenit foarte corupți și răi, motiv din care Atlantida ar fi fost distrusă.

Deși au trecut milenii de atunci, istoricii și oamenii de știință încă duc dezbateri privind posibila existență a Atlantidei. Străduințele arheologilor de a găsi acest oraș, cu părere de rău, nu s-au încununat cu succes nici în zilele noastre. Drept urmare, în lume circulă diverse teorii fanteziste cu privire la începutul și sfârșitul acestei pretinse civilizații.

Cea mai fascinantă teorie legată de subiectul Atlantidei îi aparține scriitorului american Igantius Donelly care a scris cartea „Atlantida antedeluviana”. Aceasta relatează despre faptul că Atlantida a fost baza marilor civilizații a lumii antice, de la Egipt la Imperiul Incilor, iar bazele mitologiei la nivel de mapamond și-ar fi avut începuturile în istoria Atlantidei. Sfârșitul Atlantidei l-ar fi cauzat un cutremur distrugător, iar cei ce au supraviețuit cataclismei s-ar fi refugiat prin lume și ar fi pus bazele civilizațiilor pe care le cunoaște omenirea.

Oamenii de știință au demontat, de-a lungul deceniilor, teoria lui Donelly. Însă naziștii s-au folosit de legenda Atlantidei pentru a justifica ideologia rasistă pe care o promovau. Ei au venit cu ideea că Atlantida ar fi fost locul de unde se trage rasa arienilor nordici, ce au creat civilizația pe Pământ, dezvoltând o societate nazistă.

Deși este o teorie ridicolă, grupurile neonaziste din Europa, Rusia, SUA încă își mai raportează la ea în modul cel mai serios activitatea.

O mare dezbatere a constituit și teoria localizării Atlantidei. Dat fiind că unii adepți ai credibilității legendei sunt de părerea că Atlantida ar fi existat, doar că avea o suprafață mult mai redusă, arealul în care au avut loc căutările a fost destul de vast. Se crede că Atlantida ar putea fi găsită în regiunea insulei Creta, în partea de vest a strâmtorii Gibraltar, în Tartessos – oraș din sud – vestul Spaniei, în Irlanda sau chiar în Antarctica.

Chiar dacă nu a existat vreodată, lucru pe care, deatfel, nu-l poate nimeni afirma sau infrma bazându-se pe dovezi reale, Atlantida a constituit pentru lumea științifică un punct de pornire în ceea ce privește cercetările despre proveniența civilizației.

Epoca preistorică are, per general, puține date despre proveniența civilizațiilor și a omului și, în așa caz, Atlantida pare să fie ceea ce acoperă acest gol istoric, chiar dacă nu s-a dovedit vreodată existența ei.

Dar, cine știe, poate cu timpul istoria și cercetările arheologice vor turna lumină peste acest mister neelucidat. Tu ce părere ai – a existat Atlantida vreodată sau nu?

Distribuie articolul: