Începând cu anul 2024, turiștii care călătoresc în Grecia vor fi obligați să plătească o nouă “taxă de rezistență la criza climatică”, calculată pentru fiecare zi de ședere la cazare.

Această taxă se aplică în toate formele de cazare turistică, inclusiv hoteluri, camere de închiriat, vile și proprietăți înregistrate pe platforma Airbnb. Veniturile provenite din această taxă vor fi direcționate către un fond special creat în vederea intervenției în caz de dezastre naturale.

Taxa de rezistență se va aplica după cum urmează:

Din martie până în octombrie:

Hoteluri 1-2 * : 1,5 euro pe cameră/pe noapte

Hoteluri 3* : 3,0 euro per camera/pe noapte

Hoteluri 4* : 7,0 euro per camera/pe noapte

Hoteluri 5* : 10,0 euro per camera/pe noapte

Apartamente mobilate| Garsoniere: 1,5 euro pe cameră/pe noapte

Cazare în regim self-catering | Vile: 10,0 euro pe cameră/pe noapte

Din noiembrie până în februarie:

Hoteluri 1-2 * : 0,5 euro pe cameră/pe noapte

Hoteluri 3* : 1,5 euro per camera/pe noapte

Hoteluri 4* : 3,0 euro per camera/pe noapte

Hoteluri 5* : 4,0 euro per camera/pe noapte

Apartamente mobilate| Studiouri: 0,5 euro pe cameră/pe noapte

Cazare în regim self-catering | Vile: 4,0 euro pe cameră/pe noapte

*- taxa se achită la cazare de către oaspeți

Grecia intenționează să-și dubleze măsurile de protecție bugetare pentru dezastrele naturale legate de schimbările climatice prin această taxă, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis.

Guvernul va finanța măsurile de combatere a climei extreme prin instituirea acestei taxe de ospitalitate cuprinsă între 1 și 10 euro pe noapte, a spus el. Mitsotakis a mai precizat că Grecia își va îndeplini obiectivele fiscale, indiferent de costul economic al dezastrelor. Turismul ajută enorm economia țării, veniturile fiind de peste 20 de miliarde de euro anual.

Dar inundațiile din Grecia au făcut anul trecut în septembrie 17 morți și au produs moartea a zeci de mii de animale, distrugând case, drumuri, poduri și terenuri agricole. Guvernul spune că numai reparațiile căilor ferate vor costa mai mult de 150 de milioane de euro.

Furtuna Daniel a inundat aproximativ 140.000 de hectare, inclusiv în regiunea Thessalia din estul Greciei centrale, care este o sursă majoră de produse lactate, bumbac și produse agricole. Regiunea reprezintă aproximativ 5% din produsul intern brut al Greciei.

Distribuie articolul: