Se va pune capăt vitezei excesive în trafic? În curând, 22 de mașini inteligente vor patrula pe toate drumurile din țară pentru a identifica în mod automat încălcările făcute de șoferi. Aceste vehicule sunt dotate cu sisteme moderne care permit detectarea și analizarea automată a contravențiilor prin simpla vizualizare a numerelor de înmatriculare ale automobilelor, scrie tv8.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, traficul va fi supravegheat și de camerele de supraveghere, care și-au dovedit eficacitatea. În cadrul emisiunii Cutia Neagră PLUS, la TV8, acesta a menționat că au fost achiziționate echipamente moderne pentru monitorizarea traficului, care urmează să fie instalate și testate.

„Vom avea mașini inteligente pe trasee, nu trebuie să spunem capcane, care vor genera nu doar constatări ale încălcărilor, dar vor face și analiză. Adică dacă noi vom avem o mașină în față, sistemul ne-o captează și dacă dorim să vedem unde a mai fost fixată această mașină, automat ne va da toată harta, unde a mai încălcat. În același timp sistemul va interacționa cu toate registrele. Dacă până astăzi noi constatam ca urmare a verificării pașaportului tehnic, a codului mașinii dacă are sau nu are revizia tehnică, sistemul ne va permite prin plăcuța de înmatriculare, din mers să facem toate acestea”, a declarat Cernăuțeanu.

În plus, aceste sisteme vor putea arăta din mers dacă mașina a fost sau nu a fost în vizorul poliției sau dacă este în căutare, adică acest lucru nu-l va mai face polițistul. De asemenea, acestea vor constata automat toate încălcările de pe traseu, în baza unui algoritm.

„Mașinile vor lucra pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În primă fază, vom avea 22 de astfel de mașini, dar până la finele anului posibil să fie dublate. În mare parte, aceste mijloace de transport nu vor stopa mașini în trafic persoanele contraveniente. Adică mașina automat va genera constatarea și va fi remisă scrisoare la domiciliu, ca să nu rupem și din timpul conducătorului, bine, atunci când va zbura cu 200 la oră sigur va fi stopată acea persoană”, a menționat șeful IGP.

Totodată, camerele de supraveghere vor suplini efortul mașinilor inteligente. Potrivit lui Cernăuțeanu, acestea și-au demonstrat eficacitatea: „Funcționează și au efect. Mai mult decât atât, noul mecanism care a stabilit că în cazul în care proprietarul a cărui este mașina nu va comunica cine este la conducerea mijlocului de transport, automat, după 60 de zile, amenda este aplicată automat proprietarului”.

În acest context, șoferii care au înstrăinat sau conduc automobile în bază de procură sunt îndemnați să perfecteze actele de vânzare cumpărare pentru a evita asemenea situații.

Totodată, șeful IGP a adus exemple prin care unii șoferi s-au ales cu amenzi cumulative de 30 sau 38 de mii de lei, datorită camerelor de supraveghere.

Distribuie articolul: