În condiții caniculare, angajatorii sunt obligați să protejeze salariații de riscurile termice, oferindu-le apă carbogazoasă salină și modificând programul de lucru pentru a evita expunerea la temperaturi maxime. Încălcarea acestor norme poate atrage sancțiuni contravenționale de până la 20.000 de lei pentru unitatea economică.

Solicitat de moldpres.md, șeful adjunct al Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Igor Ciloci, a subliniat că angajatorii sunt obligați prin lege să respecte normele valabile în perioada caniculară.

„Agentul economic trebuie să asigure încăperi unde persistă balanța termică. Totodată, acesta urmează să ofere persoanelor apă carbogazoasă salină în volum de 2-4 litri zilnic. La fel, angajații trebuie să fie dotați cu echipamente de protecție din materiale naturale. Poate fi modificat programul de muncă, astfel încât în perioadele cu temperaturi maxime ale zilei salariații să nu fie expuși riscurilor termice. Îndemnăm angajatorii să-și onoreze obligațiunile și să asigure condiții nepericuloase pentru angajați în perioada caniculară”, a spus Igor Ciloci.

În cazul încălcării acestor norme, angajatorii riscă sancțiuni contravenționale.

„Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă de la 100 la 200 de unități convenționale (5.000 – 10.000 de lei), iar persoana juridică de la 250 la 400 de unități convenționale (12.500 – 20.000 de lei). Astfel, poate fi sancționat și angajatorul și unitatea economică. În cazul lezării drepturilor salariatului, acesta poate apela la Inspectoratul de Stat al Muncii, instituție în subordinea MMPS, care exercită controlul de stat asupra respectării cadrului normativ din domeniul muncii”, a afirmat Igor Ciloci.

Distribuie articolul: