Și în acest an, consumatorii casnici pot primi compensații pentru energie în perioada noiembrie-martie. Este necesar să se înregistreze personal pe site-ul compensatii.gov.md sau prin intermediul asistentului social/bibliotecarului din localitate. Diferența față de anul precedent constă în faptul că cei neînregistrați nu vor primi compensații, conform Suntparinte.md.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale indică reguli specifice pentru familiile cu copii.

  • Indemnizațiile fixe pentru copii nu sunt incluse în sistemul de calcul al compensațiilor, inclusiv indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani,
  • indemnizația lunară pentru copiii gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, și alocația socială de stat pentru copii în cazul pierderii întreținătorului.

Suma acestor indemnizații va fi automat excluză din sistem, crescând compensațiile. De asemenea, vor fi excluse din sistem rata lunară a creditului pentru locuință și pensia lunară de întreținere.

În cazul indemnizației de maternitate, aceasta nu este considerată integral venit al gospodăriei. Calculul este influențat de momentul primirii, iar sistemul informațional efectuează acest calcul automat. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului și indemnizația paternală vor fi luate în considerare ca surse de venit.

În acest an, categoriile de vulnerabilitate energetică sunt diverse, iar compensațiile variază în funcție de tipul de energie utilizat și gradul de vulnerabilitate energetică, inclusiv compensații în factură și plată monetară pentru gospodăriile care utilizează lemne, cărbuni sau alt combustibil solid – 800 de lei.