Atenție la fructele de sezon fără coajă! Bacteriile și chimicalele cu care sunt stropite rămân în fruct chiar și după spălare. Pot duce la dureri de stomac, vărsături și diaree

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune foarte neplăcută, care se manifestă prin vărsături, diaree, crampe abdominale puternice, greață, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap. În majoritatea situațiilor, simptomele nu persistă pe termen lung, mai mult de 48 de ore și cedează la administrarea unor medicamente specifice.

Principala cauză a toxiinfecțiilor alimentare este consumul de alimente sau băuturi contaminate cu diverși germeni – bacterii, paraziți, virusuri sau toxine. De regulă, spălatul alimentelor și gătirea acestora la temperaturi crescute distrug aceste microorganisme.

Alimente care pot cauza toxiinfecție alimentară: legume, verdețuri, lăstari, fructe

Fructele de pădure și pepenele sunt cele mai periculoase categorii de fructe ce pot fi contaminate.

Acestea prezintă un risc ridicat de a provoca intoxicații alimentare din cauza bacteriilor Listeria, care se pot dezvolta pe coajă (în cazul pepenelui) și se pot răspândi în pulpa fructului.

Fructele proaspete și congelate, inclusiv zmeura, murele, căpșunile și afinele, sunt, de asemenea, o sursă obișnuită de toxiinfecție alimentară din cauza virusurilor și bacteriilor dăunătoare, în special a virusului hepatitei A.

Spălarea în mai multe ape a fructelor înainte de a le consuma poate reduce acest risc, dar nu complet. În special în cazul murelor, zmeurei, căpșunilor, suprafața acestora nu este netedă iar acest lucru favorizează pătrunderea bacteriilor în fruct.

Evitați salatele de fructe preambalate care nu sunt depozitate la frigider. Spălați întotdeauna fructele înainte de a le consuma și mâncați imediat fructe proaspăt tăiate sau păstrați-le la frigider.

Atenție și la sursa de unde vă procurați fructe! Multe sunt stropite cu tot felul de chimicale pentru a rezista mai mult și care nu sunt eliminate prin simpla spălare cu apă. Acestea rămân în fruct, cum este cazul căpșunilor, zmeurei, murelor, care nu au o coajă protectoare.

Legumele și verdețurile sunt o sursă obișnuită de toxiinfecție alimentară, mai ales atunci când sunt consumate crude.

Cele mai periculoase sunt salata verde, spanacul, varza, țelina, roșiile, conopida, castraveții, pătrunjelul, broccoli și castraveții.

Acestea pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare, cum ar fi E. coli, Salmonella și Listeria. Contaminarea poate apărea din cauza apei și a scurgerilor murdare, a echipamentelor de procesare insalubre și a practicilor incorecte de igienizare.

Pentru a reduce riscul, spălați întotdeauna bine frunzele de salată înainte de a mânca. Nu cumpărați pungi cu amestec de salate care conțin frunze stricate și moi și evitați salatele care au fost lăsate la temperatura camerei.

Germenii de ridichi, grâu, broccoli, floarea-soarelui, fasole, varză sunt considerate a avea un risc ridicat de a provoca intoxicații alimentare.

Acest lucru se datorează în principal prezenței bacteriilor, inclusiv Salmonella, E. coli și Listeria.

Semințele necesită condiții calde, umede și bogate în nutrienți pentru ca mugurii să crească. Aceste condiții sunt ideale pentru creșterea rapidă a bacteriilor.

FDA recomandă ca femeile însărcinate să evite consumul de orice tip de germeni, deoarece sunt deosebit de vulnerabile la efectele bacteriilor dăunătoare din aceste alimente.

Sursa: csid.ro

Distribuie articolul: