Conform tradiției, bucatele din carne pentru masa de sărbătoare se pregătesc cu o zi sau două înainte de Paște, în dependență de rețete. Însă voi cunoașteți câte luni trebuie păstrată în congelator carnea de porc, pui și vită, ca mai apoi să beneficiezi de nutrienții necesari? Cu câteva sfaturi vin cei de la Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor

Carnea

Carnea se păstrează 3 luni în congelator în timp ce mielul se congelează doar 2 luni. Șunca la fel se ține la gheață 2 luni, carnea la cutie – 3 luni, jambonul – 2 luni, puiul/curcanul – 3 luni, carnea de rață și gâscă, 3 luni, iepurele – 3 luni. Peștele se congelează timp de 6 luni

Fructele

Fructele, în funcție de forma lor (congelate, piure, suc de fructe) trebuie păstrate la congelator între 6-12 luni.

Legumele

Legumele rezistă cel mai mult congelate, aptoximativ la 12 luni. Roșiile și piureurile de legume se congelează 6 luni.

Semipreparatele

Mâncarea preparată rezistă în congelator după cum urmează: supele și sosurile – 3 luni, prăjiturile între 3-6 luni, pâinea: 3-6 luni, aluatul de pâine: 1 lună  iar produsele de patiserie – 3 luni.

În cazul lactatelor, acestea se congelează, preferabil, 12 luni, dacă vorbim despre unt sărat, 6 luni, untul nesărat, 6-12 luni.

Cum putem asigura o congelare eficientă?

  • Asigurați-vă că frigiderul răcește și congelează corespunzător. Temperatura optimă este de minus 18 grade.
  • Congelatoarele funcționează mai eficient când sunt pline, dar evitați să le supraîncărcați, deoarece aerul trebuie să circule cum trebuie și să mențină o temperatură constantă.
  • Nu puneți în congelatoare alimente calde și, când congelați în cantități mari, folosiți funcția de congelare rapidă fast freeze.
  • Puneți alimentele în pungi de vidat, pentru a păstra aroma fiecăruia din ele.
  • Folosiți containere separatoare pentru a depozita alimentele congelate.
  • Când congelați lichide, lăsați spațiu între ele, pentru a se extinde, altfel vor umple tot congelatorul.
  • Separați alimentele care s-ar putea lipi între ele, folosind hârtie de copt, folie alimentară etc.
  • Etichetați fiecare pungă, astfel încât să știți conținutul, data și numărul de porții.

Regulile de aur ale decongelării

  • Nu recongelați alimentele!
  • Decongelarea în cuptorul cu microunde trebuie să se facă acoperit, pentru a evita contaminarea.
  • Asigurați-vă că mâncarea este complet decongelată, înainte să o gătiți.

Sursa: CNPIEC

Distribuie articolul: