Peste 23 de tone de banane vor fi retrase din comerț, conform anunțului ANSA. A fost identificat un lot de “BANANE” din Ecuador care depășește limita maximă admisibilă a reziduurilor de pesticide. Cei care au cumpărat aceste produse sunt sfătuiți să nu le consume și să le returneze.

Potrivit ANSA, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală importate pentru anul 2024, s-a descoperit că un lot de banane din Ecuador depășește limita maximă admisibilă a reziduurilor de pesticid Clorpirifos.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure, ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea unui lot de 23.180 kg de banane, importate de S.R.L „Fruct Expert-Plus” din unitățile de comerț. Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. Moldretail Group (Linella și Fidesco) în perioada 29 aprilie 2024 – 2 mai 2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

 

Distribuie articolul: