Toxiinfecția alimentară este o afecțiune foarte neplăcută, care se manifestă prin vărsături, diaree, crampe abdominale puternice, greață, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap. În majoritatea situațiilor, simptomele nu persistă pe termen lung, mai mult de 48 de ore și cedează la administrarea unor medicamente specifice. Există însă și cazuri când toxiinfecția alimentară poate cauza complicații. Bătrânii cu boli cronice, gravidele și copiii mici sunt categorii predispuse la apariția unor astfel de complicații.

Principala cauză a toxiinfecțiilor alimentare este consumul de alimente sau băuturi contaminate cu diverși germeni – bacterii, paraziți, virusuri sau toxine. De regulă, spălatul alimentelor și gătirea acestora la temperaturi crescute distrug aceste microorganisme.

Alimente care pot cauza toxiinfecție alimentară: legume, verdețuri, lăstari, fructe

Fructe

Fructele de pădure și pepenele sunt cele mai periculoase categorii de fructe ce pot fi contaminate. Acestea prezintă un risc ridicat de a provoca intoxicații alimentare din cauza bacteriilor Listeria, care se pot dezvolta pe coajă (în cazul pepenelui) și se pot răspândi în pulpa fructului.

Între 1973 și 2011, în SUA au fost raportate 34 de focare de intoxicații alimentare asociate cu consumul de pepene contaminat. Acest lucru a dus la 3.602 cazuri de toxiinfecții alimentare, 322 de spitalizări și 46 de decese.

Fructele proaspete și congelate, inclusiv zmeura, murele, căpșunile și afinele, sunt, de asemenea, o sursă obișnuită de toxiinfecție alimentară din cauza virusurilor și bacteriilor dăunătoare, în special a virusului hepatitei A.

Spălarea în mai multe ape a fructelor înainte de a le consuma poate reduce acest risc, dar nu complet. În special în cazul murelor, zmeurei, căpșunilor, suprafața acestora nu este netedă iar acest lucru favorizează pătrunderea bacteriilor în fruct.

Evitați salatele de fructe preambalate care nu sunt depozitate la frigider. Spălați întotdeauna fructele înainte de a le consuma și mâncați imediat fructe proaspăt tăiate sau păstrați-le la frigider.

Atenție și la sursa de unde vă procurați fructe! Multe sunt stropite cu tot felul de chimicale pentru a rezista mai mult și care nu sunt eliminate prin simpla spălare cu apă. Acestea rămân în fruct, cum este cazul căpșunilor, zmeurei, murelor, care nu au o coajă protectoare.

Legume și verdețuri

Legumele și verdețurile sunt o sursă obișnuită de toxiinfecție alimentară, mai ales atunci când sunt consumate crude. Cele mai periculoase sunt salata verde, spanacul, varza, țelina, roșiile, conopida, castraveții, pătrunjelul, broccoli și castraveții.

Acestea pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare, cum ar fi E. coli, Salmonella și Listeria. Contaminarea poate apărea din cauza apei și a scurgerilor murdare, a echipamentelor de procesare insalubre și a practicilor incorecte de igienizare.

Între anii 1973 și 2012, 85% din focarele de toxiinfecție alimentară din SUA au fost cauzate de consumul de legume și verdețuri contaminate. Pentru a reduce riscul, spălați întotdeauna bine frunzele de salată înainte de a mânca. Nu cumpărați pungi cu amestec de salate care conțin frunze stricate și moi și evitați salatele care au fost lăsate la temperatura camerei.

Germeni / vlăstari

Germenii de ridichi, grâu, broccoli, floarea-soarelui, fasole, varză sunt considerate a avea un risc ridicat de a provoca intoxicații alimentare. Acest lucru se datorează în principal prezenței bacteriilor, inclusiv Salmonella, E. coli și Listeria.

Semințele necesită condiții calde, umede și bogate în nutrienți pentru ca mugurii să crească. Aceste condiții sunt ideale pentru creșterea rapidă a bacteriilor. FDA recomandă ca femeile însărcinate să evite consumul de orice tip de germeni, deoarece sunt deosebit de vulnerabile la efectele bacteriilor dăunătoare din aceste alimente.

Măsuri pentru prevenirea toxiinfecției alimentare

Iată câteva sfaturi simple pentru a reduce la minimum riscul de intoxicație alimentară:

  • Practicați o igienă bună: spălați-vă mâinile cu săpun și apă fierbinte înainte de a pregăti mâncarea. Spălați-vă întotdeauna mâinile imediat după ce ați atins carne crudă și carne de pasăre.
  • Evitați spălarea cărnii crude și a păsărilor de curte: acest lucru nu ucide bacteriile, doar le răspândește în alte alimente, ustensile de gătit și suprafețe de bucătărie.
  • Evitați contaminarea încrucișată: utilizați tăietoare și cuțite separate, în special pentru carne crudă și păsări de curte.
  • Nu ignorați termenul de valabilitate: din motive de sănătate și siguranță, alimentele nu trebuie consumate după acest termen. Verificați în mod regulat data de expirare a alimentelor și aruncați-le odată ce aceasta a fost depășită, chiar dacă mâncarea arată și miroase bine.
  • Gătiți bine carnea: asigurați-vă că bucățile de carne sunt pătrunse uniform.
  • Spălați produsele proaspete: spălați legumele cu frunze, legumele și fructele înainte de a le consuma, chiar dacă acestea sunt preambalate.
  • Păstrați alimentele la o temperatură sigură, sub 5 grade Celsius. Nu lăsați resturile la temperatura camerei.

Distribuie articolul: