O nouă ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar Cronograf începe astăzi, 22 mai, la Chișinău. Festivalul a ajuns la cea de-a XV-a ediție, dar anul acesta va fi o ediție și mai deosebită. Timp de șapte zile, cinefilii vor avea posibilitatea să vizioneze un număr mare de filme documentare, proiectate atât în concurs, cât și în afara concursului.

Gala de deschidere a Festivalului va avea loc în incinta Centrului Cultural Odeon, astăzi, 22 mai, cu începerea de la ora 19:00. Seara va culmina cu proiecția filmului care a luat anul acesta premiul OSCAR pentru cel mai bun documentar – „Free Solo”.

Anul acesta, în competiție vor participa 49 de documentare la 5 secțiuni.

Filmele au fost selectate dintr-un număr record de circa 900 de înscrieri din 51 de țări ale lumii. Valeriu Jereghi spune că aceasta poate fi o șansă pentru a reanima cinematografia moldovenească, căci anii care au trecut fără activități cinematografice s-au resimțit dramatic. El ne mai promite că cinematografia din Republica Moldova se va reîntoarce, va fi alta – mai modernă, după participarea în acest festival.

Un alt eveniment important al acestei ediții este Cronograf & Art Fusion, care se va desfășura în perimetrul străzii pietonale „Eugen Doga” din Chișinău. Evenimentul găzduiește, timp de 4 zile, în perioada 23-26 mai, expoziții de fotografie, galerii de tablouri și picturi în plein-air, demonstrații de teatru stradal și ateliere de artizanat.

Serile începând cu ora 19:00 vor avea loc recitaluri live ale formațiilor rock din țară și proiecții de filme documentare despre muzică, dans și artă fotografică. Ceea ce face deosebită această ediție este că organizatorii anul acesta s-au bazat cel mai mult pe tinerii din Republica Moldova, ceea ce reprezintă o șansă foarte bună pentru dezvoltare și culturalizare a tinerilor.

Leontina Vataman afirmă că „Vor venii nenumărați oaspeți străini de peste hotare. Această săptămână va fi una plină de film, și intrarea la premiera lor va fi liberă, deci să va grăbiți p entru a prinde locuri”

În ediția curentă, „Fifd Cronograf” va găzdui mai multe premiere de documentare autohtone, realizate în ultimii doi ani: „Acasă la Japca” de Olga Pascaru, „Goodbye, Olegovici…” de Eugeniu Popovici, „Pași pe graniță” al lui Alecu Deleu, „Siberia. Novosibirsk. Tomsk” al Violetei Gorgos, dar și lungmetrajul de ficțiune „Fântânile”, în regia lui Radu Zaporojan. Premierele vor fi lansate serile, la cinematograful Odeon, întrarea liberă.

În cadrul platformei Cronograf industry, în perioada 25-28 mai, vor fi organizate două workshopuri.

FIFD Cronograf este un festival independent din Republica Moldova, ce s-a afirmat pe harta festivalurilor de film documentar din spațiul european și este organizat din 2001 de casa de producție OWH studio. Puteți găsi programul festivalului pe pagina www.cronograf.md.

Autor – Micaela Nemîchin, stagiară 

 

Distribuie articolul: