Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi, pe 14 februarie 2022, vârsta de 87 de ani. Zi de zi, an de an, e tot mai departe, însă e de neuitat! „Grigore Vieru este un mare și adevărat poet. El transfigurează natura gândirii în natura naturii”.

Grigore Vieru născut pe 14 februarie 1935, satul Pererîta, fostul judeţ Hotin, România, azi Republica Moldova. A fost un poet român originar din România, care a locuit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ulterior Republica Moldova. Grigore Vieru s-a născut  într-o familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru.

Grigore Vieru este poetul începuturilor. Sursa poeziei lui Grigore Vieru este viața în toată complexitatea ei: copilăria, bucuria tinerească, neliniștea și suferința iubirii absolute. Poezia lui este didactică, e o carte de lectură eternă: o viață de om de la naștere la moarte, transpusă în forme parabolice, uneori moale și fin, alteori aspru, retoric și povățuitor.

Grigore Vieru a fost, incontestabil, o voce singulară, de o expresivitate deosebită în peisajul poeziei româneşti. Versurile sale au ilustrat, într-un regim al excelenţei rostirii lirice, stări de spirit de o rară autenticitate, conturate în enunţuri poetice armonioase şi limpezi, sugestive şi sincere. Nimic strident în lirica lui Grigore Vieru, nimic evaziv sau fals. Versurile lui se înscriu într-un program literar ce are ca element esenţial apărarea şi ilustrarea limbii române.

Să ne amintim doar de câteva dintre poeziile scrise de Grigore Vieru și cântate de marii artiști:

Anastasia Lazariuc – Ca prima oară

Iurie Sadovnic – Dragă O, Tee

Ion și Doina Aldea Teodorovici – Răsai

Sofia Rotaru – Romantică

Ion și Doina Aldea Teodorovici – Pentru ea

Anastasia Lazariuc – Ultima oră

Mihai Constantinescu – Maria Mirabela

Iurie Sadovnic – Mi-e dor de tine, mamă

Ion și Doina Aldea Teodorovici – O serenadă

Sofia Rotaru – Melancolie

Care este poezia ta preferată scrisă de Grigore Vieru?

Distribuie articolul: